18 listopada w Warszawie odbyła się konferencja „Zwalczanie dumpingu socjalnego w sektorze transportu drogowego w Europie a sytuacja polskich pracowników”. Spotkanie zorganizowała Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” oraz Komisja Krajowa NSZZ „S”.
W konferencji uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Infrastruktury, Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, przedstawiciel Państwowej Inspekcji Pracy, przedstawiciele Europejskiej Federacji Pracowników Transportu „ETF”, eksperci Komisji Krajowej „Solidarności”, związkowcy z Krajowej Sekcji Transportu Drogowego „S” oraz przedstawiciel OPZZ, a także przedstawiciele strony Pracodawców – Transport i Logistyka Polska, Lewiatan oraz TPG – czyli Trans Polonia Group.
– Konferencja była bardzo udana, każdy z uczestników miał możliwość zabrania głosu. Nie wszyscy z niej skorzystali, być może tematy poruszone nakazywały nabrać „wody w usta”? My związkowcy, w sposób stanowczy wyraźnieliśmy nasze zdanie o warunkach pracy i płacy zarówno w firmach naszych krajowych, jak również z kapitałem obcym – ocenił Tadeusz Kucharski, przewodniczący KSTD NSZZ „S”. – Wierzymy, że poprzez nasz udział w Europejskiej Sektorowej Radzie Dialogu Społecznego uda nam się doprowadzić do krajowej trójstronnej dyskusji, czyli: pracownicy, pracodawcy oraz strona rządowa nad poprawą codziennej, trudnej pracy kierowców i poprawę warunków płacowych i socjalnych – powiedział przewodniczący Sekcji.