77. rocznica powstania Polskiego Państwa Podziemnego

27 września br. w Warszawie odbyły się uroczyste obchody 77. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego.  Przed pomnikiem upamiętniającym tę organizację spotkali się przedstawiciele władz państwowych i samorządowych oraz organizacji kombatanckich i społecznych. Region Mazowsze reprezentował Przewodniczący Andrzej Kropiwnicki oraz Sekretarz Grzegorz Iwanicki.

11 września 1998 roku Sejm ustanowił 27 września Dniem Polskiego Państwa Podziemnego. Bezpośrednim kontynuatorem Służby Zwycięstwu Polski stał się 13 listopada 1939 roku Związek Walki Zbrojnej, z którego w 1942 roku utworzono Armię Krajową.

„Polskie Państwo Podziemne było fenomenem w skali całej okupowanej Europy” – napisał w swoim liście prezydent Andrzej Duda. Pismo odczytał szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego Paweł Soloch. „Ten aparat państwowy tworzyli ludzie, którzy będąc wychowankami II RP przynosili do organizacji podziemnego państwa polskiego etos służby ojczyźnie i narodowi. To oni, w skrajnie trudnych warunkach okupacji niemieckiej i sowieckiej, mimo ciągłego zagrożenia śmiercią, stworzyli struktury państwa obejmujące swym zasięgiem terytorium przedwojennej Polski” – napisał prezydent.

Marszałek Sejmu Marek Kuchciński zwrócił uwagę na wyjątkowość Polskiego Państwa Podziemnego. Przypomniał o tym, iż emigracyjny rząd II RP miał w kraju tajne struktury administracji, sądownictwa, prokuratury oraz szkolnictwa. – Dzisiaj możemy powiedzieć, że dla nas Polaków państwo jest wartością podobnie jak wolność i niepodległość. Polskie Państwo Podziemne jawi się jako „najpiękniejsza perła w koronie 1050-letnich dziejów polskiej państwowości” – powiedział Marszałek Sejmu.

– Doświadczenia państwa podziemnego i walki polskich żołnierzy na wielu frontach – za naszą i waszą wolność – upoważniają weteranów do ostrzegania rodaków młodszego pokolenia przed zagrożeniami pozostania w izolacji. W jedności narodu siła, a w przyjaźni z silniejszym – spokój – zwrócił się do zebranych major Leszek Żukowski Prezes Światowego Związku Żołnierzy AK.

Uroczystość pod pomnikiem Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej zakończyło oddanie trzykrotnej salwy honorowej, odczytanie apelu pamięci oraz złożenie wieńców.