Rocznica Solidarności na sportowo

W sobotę 24 września br. na boisku sportowym „Orlik” w Łowiczu odbył się I Turniej Zakładów Pracy. Impreza o charakterze sportowo-rekreacyjnym była częścią obchodów 36. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”, zorganizowanych przez Region Mazowsze Oddział Łowicz.
Honorowy Patronat nad uroczystościami objęli: Przewodniczący Zarządu Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” – Andrzej Kropiwnicki, Burmistrz Miasta Łowicza – Krzysztof Jan Kaliński, Starosta Powiatu Łowickiego – Krzysztof Figat.

W ramach zawodów zorganizowano turniej piłki nożnej, piłki siatkowej kobiet i mężczyzn oraz konkursy rekreacyjno – sportowe m.in. rzut lotką, piłeczka tenisową, skok w dal z miejsca oraz rzuty do kosza. O nagrody rywalizowało blisko 120 pracowników z zakładów pracy: ZPOW Agros Nova, LAMELA Sp. z o.o., Baumit, FALK MEDYCYNA, Straż Pożarna, OSM Łowicz. Reprezentacje wystawili również Samorządowcy Miasta Łowicza oraz goście z Ukrainy, reprezentujący Federację Związków Ukrainy z miejscowości Równe.
W poszczególnych konkurencjach zwyciężali:
Piłka nożna – Straż Pożarna (I miejsce), LAMELA Sp. z o.o. (II miejsce), Baumit (III miejsce)
Piłka siatkowa kobiet – ZPOW Agros Nova, LAMELA Sp. z o.o., Baumit
Piłka siatkowa mężczyzn – Straż Pożarna, ZPOW Agros Nova, LAMELA Sp. z o.o.
Rzut lotką – Straż Pożarna, ZPOW Agros Nova, LAMELA Sp. z o.o.
Skok w dal z miejsca – Straż Pożarna, ZPOW Agros Nova, Samorządowcy
Rzuty piłeczkami do celu – FALK MEDYCYNA, Samorządowcy, Baumit,
Strzały do bramki – FALK MEDYCYNA, Ukraina, Baumit
Turniej Zakładów Pracy (drużynowo) – FALK MEDYCYNA, Straż Pożarna, ZPOW Agros Nova Łowicz

Organizatorzy przewidzieli również specjalne konkurencje dla szefów zakładów pracy. Do rywalizacji stanęli: Przewodniczący Zarządu Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” – Andrzej Kropiwnicki, Przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” – Mirosław Nowicki, Burmistrz Miasta Łowicza – Krzysztof Jan Kaliński, Prezes LAMELA Sp. z o.o. – Arkadiusz Bałdyga, Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej – Jacek Szeligowski, Kierownik FALK MEDYCYNA – Tomasz Śliwka, Przedstawicielka firmy Baumit – Katarzyna Kędziora,   Przewodniczący Federacji Związków Ukrainy –  Petro Dawidiuk. Zawody dla szefów firm zakończyły się zwycięstwem Prezesa przedsiębiorstwa LAMELA Sp. z o.o. – Arkadiusza Bałdygi, przed Burmistrzem Łowicza Krzysztofem Janem Kalińskim i Petro Dawidiukem – Przewodniczącym Federacji Związków Ukrainy.

Wręczenie pucharów i nagród zwycięzcom odbyło się w godzinach wieczornych podczas spotkania przy muzyce w Hotelu Zacisze Polonia.

– Pogoda nam dopisała, słońce świeciło już od rana. Wszyscy dobrze się bawili. Wyniki nie były najważniejsze, jednak zwycięzcom należy się uznanie i sława – powiedziała na zakończenie Teresa Kowalska Suchecka, przewodnicząca Oddziału Łowicz.

Sponsorami uroczystości byli:  Burmistrz Miasta Łowicza – Krzysztof Jan Kaliński, Starosta Powiatu Łowickiego – Krzysztof Figat, Totalizator Sportowy – „Partner” Obchodów, LAMELA Sp. z o.o., Baumit, Kancelaria Brokerska MODUS, ZPOW Agros Nova, Zakład Usług Komunalnych, Tamiz Sp. z o.o., Centrum Dystrybucji Towarów Masowych, FACHOWIEC, Masarnia Czaruś, CDO24, Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej, Przewodniczący Zarządu Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność”.
Sponsorami Medialnymi byli: Nowy Łowiczanin i Radio Victoria.