Służyć bliźniemu

25 września br. w kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu odbyła się Msza święta w intencji  36. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” i „Solidarności” oświatowej.

Kazanie wygłosił Ks. Mariusz Telaczyński z Papieskiego Stowarzyszenia Pomocy Kościołowi w Potrzebie, którego głównym celem jest pojednanie i solidarność na świecie. Stowarzyszenie okazuje pomoc prześladowanemu Kościołowi w świecie,  zajmuje się wspieraniem nowej ewangelizacji, udzielaniem duchowej siły kościołom lokalnym w ugruntowywaniu wiary. – Polacy, jak nikt inny rozumieją znaczenie słowa „solidarność”, dlatego proszę o jednoczenie się w modlitwie z obszarami, gdzie dochodzi do stałych prześladowań katolików i innych wyznawców Chrystusa – powiedział duchowny.

We wspólnej modlitwie werni prosili „o siłę i odwagę dla rządzących, aby w swojej pracy kierowali się dobrem narodu i zdecydowanie stali na straży polskiej niezależności i suwerenności” oraz „o siłę, aby dalej budować ład społeczny, aby nie powtórzyły się protesty sprzed 40. laty w Ursusie i w Radomiu”. Modlili się również za polską młodzież, aby „śmiało i mądrze budowała swoją przyszłość w poszanowaniu narodowej tożsamości, polskiej historii, kultury i tradycji” oraz za nauczycieli i pracowników polskiej oświaty, aby „wsłuchani w naukę Chrystusa odważnie wykonywali swoje zadania w poczuciu odpowiedzialności za kształcenie i wychowanie młodych Polaków”.

Po Mszy św. obecni udali się przed grób bł. ks. Jerzego Popiełuszki, gdzie modlili się za Kapłana Solidarności i związek. Krótką modlitwę poprowadził Duszpasterz Ludzi Pracy Ks. kanonik Michał Kotowski. – Dziękujemy za społeczny ruch „Solidarności”, który zrodził się na polskiej ziemi, wyrósł z patriotycznego zrywu, z wiary naszych ojców, z umiłowania prawdy i wolności. Dziękujemy Ci za solidarność serc i umysłów, która łączyła Polaków i za całe dziedzictwo NSZZ „Solidarność”. Dziękujemy Ci za tych, którzy w tamtym czasie walczyli o godność człowieka i ludzkiej pracy, którzy odważnie sprzeciwiali się kłamstwu i niesprawiedliwości. Zachowali honor i do końca pozostali wierni Bogu i danemu słowu. Powierzamy Ci tych, którzy cierpieli i zginęli za słuszną sprawę. Prosimy Cię Boże o opiekę nad wszystkimi, którzy dziś kontynuują walkę i trud na korzyść „Solidarności”. Niech swoją uczciwą pracą przyczyniają się do pomnożenia dobra w naszej ojczyźnie, a swoją działalnością  związkową i społeczną służą bliźnim, a zwłaszcza najbardziej potrzebującym. Błogosław Panie wszystkich członków NSZZ „Solidarność”! – powiedział ks. Michał.

Na zakończenie uroczystości Andrzej Kropiwnicki, przewodniczący ZRM oraz Grzegorz Iwanicki, Sekretarz ZRM złożyli wiązanki na grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz na grobach kapłanów Teofila Boguckiego i Zygmunta Malackiego.

zdjęcia