Uroczystości pogrzebowe Inki i Zagończyka

NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze organizuje wyjazd na państwowy pogrzeb „Inki” i „Zagończyka”, który odbędzie się 28 sierpnia br. w Gdańsku. Organizatorami uroczystości jest Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni Przeciwko Narodowi Polskiemu oraz Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”.

Dla przywracania pamięci naszych bohaterów straciliśmy jako Polska dużo lat. Ale zachłysnęliśmy się naszą wolnością i nikt nie myślał o historii – powiedział na konferencji prasowej poświęconej uroczystościom Piotr Duda, szef NSZZ „Solidarność”.
Mówił również, że „Solidarność” stała się uwieńczeniem drogi do odzyskania niepodległości za którą „Żołnierze niezłomni” oddawali życie.

Uroczystości z udziałem prezydenta Andrzeja Dudy i premier Beaty Szydło rozpoczną się 28 sierpnia mszą świętą w Bazylice Mariackiej w Gdańsku. Później kondukt żałobny przejdzie ulicami Gdańska na Cmentarz Garnizonowy. Dzień wcześniej prochy Danuty Siedzikówny ps. Inka i Feliksa Selmanowicza ps. Zagończyk zostaną wystawione w Kaplicy Królewskiej Bazyliki Mariackiej.

Członkowie mazowieckiej „Solidarności”, którzy chcą wziąć udział w uroczystościach pogrzebowych proszeni są o kontakt z Działem Informacji i Promocji  tel. 22 314 80 17. Warunkiem wyjazdu jest zebranie grupy minimum 15 osób. Zgłoszenia przyjmowane będą do dnia 23 sierpnia do godz. 13.00. Szacunkowy koszt podróży dla członka Związku (po dofinansowaniu przez Region 50 procent kosztów) wynosi 70 zł.

O szczegółach uroczystości można przeczytać na stronie IPN

Uroczystości 28 sierpnia 2016 (niedziela)

13.00–14.30 Msza św. w Bazylice konkatedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku (ul. Podkramarska 5), której przewodniczył będzie metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź (transmisja mszy św. na telebimie ustawionym na ścianie Bazyliki od ul. Św. Ducha).

ok. 14.30 Formowanie konduktu pogrzebowego i przemarsz z Bazyliki na Cmentarz Garnizonowy w Gdańsku trasą: ul. Piwna (Bazylika konkatedralna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku) – Węglarska – Szeroka – Targ Drzewny – Hucisko – 3 Maja – gen. Antoniego Giełguda (Cmentarz Garnizonowy). Przemarsz ok. 40 min.

ok. 15.30–17.00 Uroczystości pogrzebowe na Cmentarzu Garnizonowym w Gdańsku, którym przewodniczył będzie metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź.
– Przemówienia: zaproszonych gości, przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy, zastępcy prezesa IPN dr. hab. Krzysztofa Szwagrzyka, rodzin bohaterów
– Salwa honorowa Kompanii Honorowej