Solidarność według kobiet

Sekcja Kobiet Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność”oraz Poseł na Sejm Ewa Tomaszewska serdecznie zapraszają na projekcję filmu dokumentalnego Marty Dzido i Piotra Śliwowskiego pt. „Solidarność według kobiet”. Po seansie przywidziane jest spotkanie z twórcami filmu.
Pokaz odbędzie się 5 marca br., o godz. 11.00, w gmachu Sejmu RP,
w Sali Konferencyjnej im. Jacka Kuronia

Zgłoszenia do dnia 24 lutego br. przyjmuje kol. Anna Małkowska e-mail: rejestracja.mazowsze@solidarnosc.org.pl lub na nr tel. 22 314 80 27
Film ukazuje sylwetki kilkunastu odważnych Polek, których mądrość, determinacja i zaangażowanie w opozycję lat 80. wpłynęły na zmianę realiów politycznychw naszym kraju.Kiedy w sierpniową sobotę 1980 roku zadowoleni z podwyżki robotnicy zakończyli strajk i chcieli wyjść ze Stoczni Gdańskiej, kobiety zamknęły bramy, tym samym rozpoczynając strajk solidarnościowy. Gdyby nie inicjatywa tych kilku zdeterminowanych kobiet, być może nie byłoby w naszej historii Sierpnia 80. Zabrakło ich przy Okrągłym Stole. Dały o sobie zapomnieć, kiedy ich koledzy obejmowali najważniejsze stanowiska we władzach wolnej Polski. Walczą do dziś, ale w inny sposób niż wówczas.