Nowi posłowie związani z NSZZ „Solidarność”

Wybory parlamentarne 2015 już za nami. 25 października Polacy zdecydowali, że w ciągu najbliższych czterech lat władze sprawować będzie Prawo i Sprawiedliwość. Partia Jarosława Kaczyńskiego uzyskała 37,58 proc. poparcia i w nowym Sejmie otrzyma 235 mandatów. Na drugim miejscu uplasowała się Platforma Obywatelska z wynikiem 24,09 proc. (138 mandatów). W wyborach parlamentarnych przed czterema laty było niemal dokładnie odwrotnie. Od 2011 roku PO straciła aż 15 punktów procentowych poparcia, podczas gdy PiS odnotował wzrost na poziomie bliskim 7,5 procent.

Do Sejmu dostały się jeszcze ruch Kukiz’15, na który zagłosowało 8,81 proc., .Nowoczesna z poparciem 7,60 proc. oraz PSL, na które zdecydowało się zagłosować 5,13 proc. wyborców. W Sejmie znajdzie się też jeden poseł Mniejszości Niemieckiej.

Z wyborczą porażką muszą pogodzić się partia KORWiN i Zjednoczona Lewica, które nie zebrały wystarczającej liczby głosów.

Przewaga PiS była widoczna również w wyborach do Senatu. W 100-osobowej Izbie zasiądzie 61 przedstawicieli PiS. Platforma będzie miała 34 senatorów, PSL – jednego. W senatorskich fotelach znajdzie również czworo senatorów niezależnych.

Frekwencja wyniosła 50,92 proc.

Gratulacje Jarosławowi Kaczyńskiemu, prezesowi PiS złożył Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”. „Serdecznie gratuluję zwycięstwa w wyborach (…) Aby dobra zmiana (…) była nie tylko wyborczym hasłem, ale i programem Państwa rządu, który zostanie zrealizowany” napisał Duda w oficjalnym liście gratulacyjnym do prezesa Prawa i Sprawiedliwości. Przewodniczący związku wyraził nadzieję, że nowy rząd będzie realizował umowę programową, którą Związek podpisał z Prezydentem RP, Andrzejem Dudą.

„Wynik osiągnięty przez Prawo i Sprawiedliwość, dający możliwość samodzielnego rządzenia to wydarzenie bez precedensu w ostatnim ćwierćwieczu naszej wolności. To wielki sukces, ale też wielkie zobowiązanie, którego wierzę Państwa ugrupowanie nie zawiedzie” – zaznaczono w liście.

W dokumencie Piotr Duda również tłumaczył, jak ważna dla polskich pracowników jest „dobra zmiana” i „dialog”. Szef „S” chciałby aby patronem dobrego dialogu była nowo utworzona Rada Dialogu Społecznego, której jest przewodniczącym.

„Ze swojej strony deklaruję pełną współpracę i wsparcie merytoryczne” napisał Piotr  Duda i zaznaczył, że ma nadzieję, że „dobra zmiana” była nie tylko „wyborczym hasłem, ale i realizowanym programem nowego rządu”.

W nowym parlamencie znajdzie się dziewięć osób blisko i od dawna współpracujących z Solidarnością.

Bożena Borys-Szopa – w 1991 roku weszła do zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego „S”, w latach 2006-08 – pełniła funkcję Głównego Inspektora Pracy, a od 2009 – funkcję ministra w Kancelarii Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, od 2010 roku była radną sejmiku śląskiego z listy PiS

Wojciech Buczak – działacz podziemnej „S” (zajmował się dystrybucją wydawnictw drugiego obiegu), w latach 1998-2014 – przewodniczący Zarządu Regionu Rzeszowskiego, delegat na KZD i członek KK; od 2007 – radny sejmiku podkarpackiego z ramienia PiS, w latach 2013-14 – przewodniczący sejmiku, a od 2014 – wicemarszałek.

Bogdan Latosiński – przewodniczący „S” w kieleckim MPK, członek Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „S”, radny sejmiku świętokrzyskiego;

Jan Mosiński – Po 13 grudnia 1981 kolporter podziemnej prasy, działacz tajnych struktur „S”, od 1990 przewodniczący ZR Wielkopolska Południowa „S”, delegat na Krajowe Zjazdy Delegatów oraz członek Komisji Krajowej, w latach 1992-2002 członek Prezydium KK, w ostatnich latach radny sejmiku wielkopolskiego;

Jarosław Porwich – od początku lat 80. W Młodzieżowym Ruchu Oporu; od 1983 roku działacz Ruchu Młodzieży Niezależnej; w stanie wojennym współtworzył podziemne Radio Solidarność; w ’84 aresztowany z powodów politycznych; od 2006 roku był szefem ZR Gorzów Wielkopolski „S”; delegat na KZD i członek KK; odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski przez prezydenta Kaczyńskiego.

Andrzej Smirnow – od IX 1980 w „S”, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego na Politechnice Warszawskiej, od 1980 przewodniczący KZ (do 1991). 1988-1991 wiceprzewodniczący Krajowej Sekcji Nauki (do 1998 członek Prezydium i Rady KSN), 1989-1990 współtwórca komitetów obywatelskich „S”, 1990-1998 członek ZR Mazowsze (1997-1998 wiceprzewodniczący). 1990-1998 członek KK, delegat na WZD i KZD. Od 2001 członek KZ na PW, ponownie delegat na WZD i KZD, członek Prezydium i wiceprzewodniczący KZD.  Poseł na Sejm RP I, III, V, VI, VII i VIII kadencji.

Stanisław Szwed – aktualny przewodniczący Krajowego Zjazdu Delegatów „S” (od 2006 roku), poseł na sejm RP III (AWS) oraz V, VI i VII kadencji (PiS), w latach 1992-1997 oraz 2003-2005 – wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie, w latach 1995-1998 i 2002-2005 – członek Komisji Krajowej; Człowiek Roku 2006 „Tygodnika Solidarność”.

Janusz Śniadek – w latach 80. działacz podziemnych struktur „S”; przewodniczący NSZZ Solidarność w latach 2002-2010, wcześniej wiceszef związku oraz szef Zarządu Regionu Gdańskiego, wieloletni przewodniczących Krajowych Zjazdów Delegatów „S” i członek Komisji Krajowej, poseł na sejm RP ostatniej kadencji z ramienia PiS.

Ewa Tomaszewska – internowana w stanie wojennym, w grudniu 1983 tymczasowo aresztowana pod kopalnią Wujek, zwolniona z aresztu w kwietniu 1984; współpracowała z Komisją Interwencji i Praworządności mazowieckiej „S”, po ’89 członek Zarządu Regionu Mazowsze, delegat na KZD (do dziś), poseł na sejm w latach 1997-2001 (AWS), radna sejmiku mazowieckiego (1998-2002 i 2010-14), senator RP w latach 2005-07, poseł do Parlamentu Europejskiego (2007-09); odznaczona przez prezydenta Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski; Człowiek Roku 1997 „Tygodnika Solidarność”.