Odsłonięcie pomnika „Solidarności” w Ostrołęce

W niedzielę 13 września w Ostrołęce odbyły się obchody 35-lecia powstania NSZZ Solidarność. Jednym z najważniejszych punktów uroczystości było odsłonięcie i poświęcenie pomnika na placu kardynała Stefana Wyszyńskiego. Inicjatorami budowy pomnika byli obecni na uroczystości posłowie na sejm I kadencji: Pan Józef Gutowski i Pan Tadeusz Godlewski oraz Pan Edward Suchecki – przewodniczący zebrania upamiętnionego napisem na pomniku. Autorem projektu i wykonawcą pomnika jest Pan Wojciech Henrykowski.

Pomnik ufundowany został przez członków NSZZ Solidarność i NSZZ RI Solidarność. W uroczystościach rocznicowych wzięli udział m. in. członkowie Związku, parlamentarzyści, przedstawiciele ostrołęckiego samorządu.

Po mszy świętej oraz  odsłonięciu i poświęceniu pomnika przez Biskupa Łomżyńskiego – Janusza Stepnowskiego, odbyła się uroczysta akademia w sali widowiskowej Ostrołęckiego Centrum Kultury. Na scenie wystąpił zespół folklorystyczny „Kurpianka” z Kadzidła oraz Ostrołęczanin Piotr Grzyb w wiązance piosenek bardów „Solidarności”.

Za zasługi dla Związku członkowie „Solidarności” oraz organizacje związkowe skupione w ostrołęckim oddziale „Solidarności otrzymały pamiątkowe statuetki ufundowane przez Region Mazowsze. Obchody zakończyły się spotkaniem uczestników w sali kameralnej OCK.

Aleksander Zawalich

Relacja video z uroczystości: tutaj