Obchody XXXV-lecia powstania NSZZ Solidarność w Żyrardowie

Przedstawiciele władz miasta wraz z licznym gronem żyrardowian, przedstawicieli różnych środowisk i organizacji, a także delegacji związkowych z całego regionu wzięli udział w miejskich obchodach 35 rocznicy porozumień sierpniowych i powołania do życia NSZZ „Solidarność”, jakie w dniach 5- 6 września br. zorganizowała Rada Oddziału Żyrardów NSZZ „Solidarność”

Tradycyjnie, przy głównej bramie dawnych Zakładów Lniarskich, w miejscu symbolicznym, będącym świadkiem wielu ważnych dla lokalnej społeczności wydarzeń, spotkali się mieszkańcy Żyrardowa, by wziąć udział w III Biegu Sierpniowym i na sportowo upamiętnić wydarzenia z 1980 roku.
Uczestnicy biegu w okolicznościowych koszulkach przemierzyli ponad dwukilometrową trasę ulicami Żyrardowa, docierając na metę zorganizowaną na torze kolarskim, gdzie najlepszym biegaczom wręczono puchary.

Oficjalne uroczystości odbyły się 6 września. W kościele pw. Matki Bożej Pocieszenia odprawiona została uroczysta msza św. Następnie uczestnicy obchodów udali się na skwer Solidarności, gdzie okolicznościowe przemówienie wygłosił Bogdan Zieliński, przewodniczący Rady Oddziału Żyrardów. W hołdzie działaczom ,,Solidarności” kwiaty przy pomniku ,,Droga Polski ku Wolnym Narodom” złożyli przedstawiciele Parlamentu, samorządu miasta i powiatu, środowisk kombatanckich, organizacji społecznych, zawodowych i politycznych, służb mundurowych, Hufca ZHP Żyrardów i miejskich placówek oświatowych. W imieniu Samorządu Miasta kwiaty przy pomniku złożyli Zastępca Prezydenta Lucjan Chrzanowski i Radny Miasta Ryszard Mirgos.

Ostatnim akcentem solidarnościowego święta była uroczystość w Resursie, podczas której wspominano genezą i działalność żyrardowskiej ,,Solidarności”, padło też wiele serdecznych słów skierowanych do działaczy Związku.

Jubileuszowe obchody były też doskonałą okazją do uhonorowania zasłużonych działaczy żyrardowskiej ,,Solidarności” pamiątkowymi statuetkami, grawertonami i dyplomami, przyznanymi zarówno przez kapitułę Zarządu Regionu Mazowsze, jak i Radę Oddziału.

Uroczystość zakończyła się koncertem w wykonaniu Lecha Makowieckiego.