Przeciwko patologiom na kolei

Ponad tysiąc kolejarzy z całej Polski pikietowało 24 marca br. przed budynkiem PKP w Warszawie. Związkowcy żądali m.in. wstrzymania prywatyzacji spółek kolejowych oraz działań restrukturyzacyjnych w spółkach kolejowych.

Organizatorem protestu była NSZZ Solidarność, ale do manifestacji przyłączyły się też inne związki kolejowe m.in. Związek Zawodowy Maszynistów i Federacja Związków Zawodowych Pracowników PKP. W pikiecie brała też udział delegacja górników.

– Tu są kolejarze, którzy walczą o miejsca pracy, o swoje zakłady o to żeby na kolei się pracowało bezpiecznie i godnie. Żądamy godnej pracy i godnej płacy a nie likwidacji kolei – powiedział przewodniczący Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ „Solidarność” Henryk Grymel.

Dodał, że od kilku lat związki domagają się rozmów w sprawie problemów kolei. -Polska to taki dziwny kraj, w którym trzeba robić pikiety, manifestacje i w końcu trzeba będzie zrobić strajk, żeby usiąść do stołu i zacząć rozmawiać. Dlatego po raz kolejny pikietujemy, ale mamy nadzieję, że będzie to po raz ostatni. Albo siadamy do rozmów i rozmawiamy o sprawach kolei albo strajkujemy – powiedział Grymel.

Kolejarze skierowali petycję do minister infrastruktury i rozwoju Marii Wasiak „za pośrednictwem prezesa PKP S.A. Jakuba Karnowskiego”.

Jak napisali „związki zawodowe protestują przeciwko polityce rządu i zarządów spółek kolejowych prowadzącej do patologii w systemie funkcjonowania kolei, a także zmierzającej do likwidacji zakładów pracy (tzw. łączenie) i centralizacji zarządzania w spółkach kolejowych”. Ich zdaniem działania takie prowadzą do zagrożenia bezpieczeństwa ruchu kolejowego, ograniczenia roli transportu kolejowego a w konsekwencji do „utraty setek miejsc pracy”.

Związkowcy w petycji wymienili 15 postulatów, których realizacji się domagają. Kolejarze żądają m.in. zaprzestania prywatyzacji spółek PKP Energetyka, TK Telekom, PKP Informatyka, przestrzegania porozumień w sprawie zawierania Paktów Gwarancji Pracowniczych przed prywatyzacją spółek kolejowych. Sprzeciwiają się łączeniu zakładów linii kolejowych i wdrażania zarządzania pionowego połączonego z centralizacją wszystkich zadań spółki PKP PLK SA. „Wdrażanie „nowoczesnych” metod zarządzania przez osoby spoza branży kolejowej prowadzi do degradacji dotychczasowych, terenowych jednostek organizacyjnych z równoczesnym przeniesieniem zadań na poziom central, co skutkuje zwolnieniami kolejarzy w terenie i zatrudnianiem nowych osób w centralach spółek” – napisano w apelu.

Domagają się także m.in. zmiany ustawy o „usamorządowieniu Przewozów Regionalnych”, wdrożenia w 2015 „godziwych” podwyżek wynagrodzeń dla pracowników spółek kolejowych, przestrzegania przepisów prawa w zakresie współpracy ze związkami zawodowymi i – jak napisali – zaprzestania utrudniania działalności związkowej w PKP SA. „W przypadku braku realizacji postulatów podejmiemy dalsze działania protestacyjno-strajkowe” – napisali związkowcy.

Petycję podpisali przewodniczący Federacji Związku Zawodowego Pracowników PKP Stanisław Stolorz, Przewodniczący Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ Solidarność Henryk Grymel, prezydent Związku Zawodowego Maszynistów Leszek Miętek.