Odsłonięcie Pomnika Lecha Kaczyńskiego w Siedlcach

28 września br. na skwerze u zbiegu ulic Cmentarnej i Wojskowej w Siedlcach odsłonięty został pomnik prezydenta RP śp. Lecha Kaczyńskiego. W uroczystości uczestniczyło blisko 3 tys. osób, w tym brat prezydenta, prezes Prawa i Sprawiedliwości, Jarosław Kaczyński, parlamentarzyści, samorządowcy, przedstawiciele mazowieckiej „Solidarności” z Siedlec i Warszawy oraz delegacja Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”.

Uroczystości rozpoczęła Msza św. w intencji ofiar katastrofy smoleńskiej, której przewodniczył biskup diecezji siedleckiej Kazimierz Gurda. W wygłoszonym kazaniu kapłan zwrócił uwagę na dwie wartości, które powinny przyświecać ludziom angażującym się w sprawy publiczne. Pierwszą jest postawa służby, rozumianej nie jako uległość, ale pomoc innym ludziom w ich wszechstronnym (zarówno materialnym, jak i duchowym i moralnym) rozwoju. Drugą jest posłuszeństwo Bogu i Jego prawom.

Odsłonięcia monumentu dokonali: Jarosław Kaczyński, prezydent Siedlec Wojciech Kudelski oraz przewodniczący Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Zbigniew Sobolewski. Pomnik upamiętniający prezydenta Lecha Kaczyńskiego wraz z cokołem ma ok. sześć metrów. Na postumencie stoi 2.5-metrowa postać Lecha Kaczyńskiego, wykona z brązu wykonana według projektu rzeźbiarza Jerzego Nowickiego.

Tragicznie zmarłego prezydenta RP wspominał jego były współpracownik, Jacek Sasin. Poseł PiS mówił, że choć prezydent zginął w katastrofie smoleńskiej, to jego myśl i przesłanie wciąż są obecne w umysłach Polaków. Podkreślił on, że Lech Kaczyński nigdy nie zapomniał o ludziach pracy. – Chciał, by nowa Polska była państwem silnym i bogatym, nowoczesnym i liczącym się w Europie. Ale również takim, które nie będzie wykluczać tych najbiedniejszych – powiedział Jacek Sasin.

O dokonaniach Lecha Kaczyńskiego, jako związkowca i działacza opozycji demokratycznej mówiła Maria Ochman, przewodnicząca Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”. – Zostając po 1989 roku politykiem nie zapomniał o ludziach pracy. Prowadził dialog ze związkami zawodowymi zarówno jako prezydent Warszawy, jak i Polski – powiedziała Ochman.

Pod odsłoniętym pomnikiem uczestnicy uroczystości złożyli wieńce i kwiaty. W części artystycznej wystąpili znani polscy aktorzy Jerzy Zelnik i Helena Łaniewska, a uroczystość prowadził Wojciech Reszczyński. Oprawę muzyczną zapewniła siedlecka orkiestra kolejowa pod batutą Tomasz Gronowskiego.