Pikieta pod siedzibą LIDL

Realizując przyjęty plan działań Zespołu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ds. Spółki Lidl, informujemy, że w dniu 9 września br. przed siedzibą zarządu spółki, a zarazem centrum dystrybucyjnym w Tarnowie Podgórnym k/Poznania zostanie przeprowadzona pikieta, na którą Region Mazowsze organizuje dojazd.  Zgłoszenia prosimy kierować do Działu Informacji i Promocji: 22 314 80 17, prasowymazowsze@tlen.pl do dnia 5 września br.

Zwracamy się z prośbą o liczne wsparcie akcji

Od samego początku powstania organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” w styczniu 2013 roku LIDL Polska stosował taktykę antyzwiązkową. Zarząd LIDLa ani razu nie spotkał się osobiście ani nie porozmawiał z przedstawicielami Związku pomimo trwającego i poważnego pogorszenia się warunków pracy. Polegało ono głównie na zwiększaniu obciążenia pracą przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby pracowników oraz na stałym podwyższaniu norm efektywności. Dodatkowo znaczącą większość pracowników zatrudniano na umowy na czas określony.

W rezultacie, we wrześniu 2013 roku Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” przeprowadził pikiety przed sklepami LIDLa w kilku polskich miastach. W następnym miesiącu protest nasilił się, kasy zostały zablokowane przez związkowców płacących groszami. Sytuacja drastycznie się pogorszyła w grudniu 2013 roku, kiedy LIDL zwolnił z pracy zarówno przewodniczącą organizacji zakładowej jak i jej zastępcę z naruszeniem ustawy o związkach zawodowych.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” natychmiast zareagowała przyjęciem stanowiska, w którym potępiła postępowanie zarządu oraz szykanowanie związkowców. W lutym 2014 roku „Solidarność” w całej Polsce nawoływała członków związku do bojkotu zakupów w LIDLu; jednocześnie organizowano pikiety oraz rozdawano ulotki w sklepach i poza nimi. Pomimo dalszych protestów w marcu 2014 roku sytuacja pracowników się nie poprawiła, nie przywrócono również do pracy zwolnionych związkowców. Zarząd LIDL konsekwentnie nie reaguje na akcje związkowe i nie odpowiada na listy wysyłane w tej sprawie. W związku z tym protest będzie kontynuowany i będzie eskalował i przybierał nowe formy.