Gotowość do pracy na rzecz Związku

Andrzej Kropiwnicki został ponownie wybrany na stanowisko Przewodniczącego Zarządu Regionu Mazowsze zdecydowaną większością głosów. Dziękując delegatom powiedział: miniona kadencja była ciężka, a następna wydaje się być jeszcze trudniejsza.  Czekają nas przełomowe chwile. Powoli wyczerpuje się teza Donalda Tuska, że „wszystko jest piękne”. Ostatnia „afera taśmowa” pokazała jak cynicznie nasi rządzący wykorzystują i manipulują społeczeństwem. Kontynuacja neoliberalnej polityki będzie dążyła do lawinowej prywatyzacji spółek państwowych i samorządowych takich jak: szpitale i spółki miejskie. Oznacza to, że miejsca pracy stracą nasze rodziny, znajomi i przyjaciele. Dlatego czeka nas mobilizacja społeczna. W związku z tym rozmawiałem z ludźmi z różnych branż i środowisk. Wyjaśniłem im, że w tej sytuacji będziemy potrzebować ludzi nie do mówienia, lecz do działania. Ludzi chętnych poświęcić swój czas i zaangażowanie w pracę społeczną. Jako przewodniczący będę potrzebował wsparcia, nie tylko członków Zarządu Regionu, ale całej mazowieckiej „Solidarności”. Musimy zrozumieć, że nie ma rzeczy nieważnych lub nas niedotyczących. Jeżeli nie okażemy wsparcia i solidarności to przyjdzie nam wywiesić białą flagę, a na to z pewnością nie zasługujemy.

W chwili obecnej trwa prezentacja kandydatów do Zarządu Regionu Mazowsze. Delegaci wybiorą do władz Regionu 42-osoby.