Jesteście jak aniołowie na ziemi

17 grudnia br. w kościele św. Klemensa Hofbauera w Warszawie odbyło się spotkanie opłatkowe Regionalnej Sekcji Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”. Uroczystość rozpoczęła Msza św. w intencji związku zawodowego „Solidarność” oraz pamięci Barbary Germel, przewodniczącej organizacji związkowej w Centrum Onkologii.

Kazanie wygłosił o. Waldemar Gonczaruk redemptorysta. – Dzisiaj potrzebujemy solidarności nie pomiędzy grupami społecznymi, nie pomiędzy interesami, a pomiędzy ludźmi. „Jedni drugim brzemiona noście” – tego oczekuje od nas Bóg. Szczególnie w okresie Bożego Narodzenia niech do każdej stajenki Waszej duszy zawita Chrystus – powiedział w poruszającym kazaniu.

Po mszy świętej odbyło się ciepłe i kameralne przyjęcie opłatkowe w kościelnej kawiarence. Życzenia związkowcom złożyli Maria Ochman, przewodnicząca Sekcji Ochrony Zdrowia oraz obecny na uroczystości Andrzej Kropiwnicki, przewodniczący Regionu Mazowsze. – Zapraszając do przełamania się opłatkiem o. Gonczaruk powiedział „jako pracownicy służby zdrowia, jesteście z ludźmi w najbardziej trudnych, osobistych momentach ich życia. Człowiek chory jest słaby i zagubiony, a wy dajecie mu siłę, otuchę i nadzieję. Jesteście jak aniołowie na ziemi. Proszę Boga, aby wspierał Was podczas pełnienia jakże ważnej społecznie misji”.