Powstanie Warszawskie – Pamiętamy!

69 lat temu wybuchło Powstanie Warszawskie – największa akcja zbrojna podziemia w okupowanej przez Niemców Europie. Planowane na kilka dni powstanie trwało ponad dwa miesiące.

Polskie Państwo Podziemne, które w dniu wybuchu Powstania zaczęło funkcjonować otwarcie na terenach zdobytych przez Powstańców, było legalną Rzeczpospolitą. Żołnierze Powstania walczyli nie tylko o Warszawę, stolicę wolnej Polski, ale przede wszystkim podjęli się ostatecznej próby boju o ocalenie całego kraju.

1 sierpnia 1944 r. do walki w stolicy przystąpiło ok. 40-50 tys. powstańców. Przez 63 dni prowadzili oni heroiczny i samotny bój z wojskami niemieckimi oraz ich sojusznikami. W trakcie walk oddziały powstańcze straciły bezpowrotnie blisko 16 tys. żołnierzy, niemal drugie tyle dostało się do niewoli. Liczba ofiar cywilnych szacowana jest na 150-200 tys. osób. Warszawa została zamieniona w morze ruin, a wszystkich pozostałych przy życiu mieszkańców wypędzono z miasta.

Godzina W – 1 sierpnia 1944 roku o 17.00 – była początkiem Powstania Warszawskiego. Kiedy 1 sierpnia br. o godzinie 17.00 zawyją syreny, zatrzymajmy się na minutę. Uczcijmy chwilą ciszy tych, którzy walczyli także za naszą wolność.

69. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
Program obchodów

30 lipca 2013 (wtorek)
Godz. 10.30 – uroczystość przy kamieniu „Żołnierzom Żywiciela”
Park im. Żołnierzy Żywiciela przy ul. Ks. J. Popiełuszki

31 lipca 2013 (środa)
Godz.  10.00  – Spotkanie Powstańców Warszawskich z Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej Bronisławem Komorowskim i Prezydent m.st. Warszawy Hanną Gronkiewicz-Waltz. Uroczystość nadania odznaczeń państwowych przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.
Park Wolności, Muzeum Powstania Warszawskiego, wejście z zaproszeniami

Godz. 13.00 – Uroczysta Sesja Rady m. st. Warszawy
Zamek Królewski

Godz. 18.00 – polowa msza św. przy pomniku Powstania Warszawskiego,

Godz. 19.00 – uroczysty Apel Pamięci przy pomniku Powstania Warszawskiego
Plac Krasińskich

Godz. 20.00 – koncert „Sierpniowa melodia”
Plac Krasińskich
Koncert poświęcony historii najsłynniejszych powstańczych piosenek. Do znanych melodii  zostały napisane nowe słowa – opisujące autorów i autorki utworów śpiewanych podczas powstania, ale także współcześnie. To opowieść o żołnierzach-poetach, żołnierzach-kompozytorach, o pierwszych legendarnych wykonawcach, a także o tym, jak powstańcze piosenki trafiały do umysłów i serc warszawiaków. Piosenki będą ilustrowane dokumentacją fotograficzną i satyrycznymi rysunkami z prasy podziemnej i ulicznych napisów.

1 sierpnia 2013 (czwartek)
Godz. 10.00 – uroczystości przy Pomniku „Mokotów Walczący – 1944”
Park im. Generała Gustawa Orlicz-Dreszera; „Marsz Mokotowa” – przemarsz ul. Puławską do ul. Dworkowej

Godz. 13.00-13.45 – składanie kwiatów pod pomnikiem gen. Stefana Roweckiego „Grota”