Stoimy przy Nim murem

mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

26 kwietnia br. w Domu Pielgrzyma Amikus z okazji drugiej rocznicy podjęcia przez NSZZ „Solidarność” warty przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki odbyło się uroczyste wręczenie miniaturowych medali „Zło Dobrem Zwyciężaj” z wizerunkiem Kapłana męczennika.

„W ten sposób możemy wyrazić wdzięczność osobom, które poświęcając swój czas, chronią to święte miejsce – cel naszych licznych pielgrzymek” – napisał  w uroczystym liście gratulacyjnym Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „S”.

– Nie ma chyba takiego drugiego grobu na świecie, przy którym trzymano by taką właśnie straż. Została ona zorganizowana na zasadzie absolutnej dobrowolności, z potrzeby serca przez ludzi, którzy ks. Jerzego pokochali i którzy dochowują mu wierności. Ta warta jest ciężkim obowiązkiem, ale i zaszczytnym wyróżnieniem – mówił ks. prałat Tadeusz Bożełko.

– Stoimy przy Nim murem. Tak wyrażamy naszą wdzięczność za ten bezmiar dobra, jaki od Niego doznaliśmy, bo przecież oddawał się ludziom bez reszty – powiedział Prezes Służby Czuwającej Przy Grobie Męczennika – Jan Marczak.

Medale zostały przyznane przez Ogólnopolski Komitet Pamięci ks. Jerzego Popiełuszki.