Ważne! Informacja dot. manifestacji 30 marca.

Z informacji, które otrzymaliśmy od zaprzyjaźnionych posłów wynika, że debata dotycząca referendum emerytalnego została wydłużona z krótkiej (120 min) do średniej (240 minut), co oznacza, że głosowanie nad wnioskiem o przeprowadzenie referendum emerytalnego może odbyć się około godz. 17.00 – musimy być przygotowani na taką ewentualność.

Nie zmienia to jednak scenariusza przygotowanego przez Sztab Akcji Protestacyjnej na dzień 30 marca br.

O godz. 9.00 spotykamy się pod gmachem Sejmu. O tej godzinie Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda rozpocznie swoje wystąpienie w Sejmie, którego celem będzie uzasadnienie wniosku o przeprowadzenie referendum emerytalnego. W tym momencie musimy wspomóc Przewodniczącego naszą obecnością. Po wystąpieniu Piotra Dudy głos zabiorą kolejno przedstawiciele klubów parlamentarnych. Robimy wszystko, aby debata była transmitowana na zewnątrz gmachu Sejmu tak, aby wszyscy mogli wysłuchać głosów przedstawicieli poszczególnych partii. Potem nastąpi głosowanie.

To bardzo ważne abyśmy pokazali naszą determinację.

To będzie trudny dzień, długi, męczący, podobno zimny i deszczowy. Ale przecież nie takie trudy znosiliśmy w naszej pracy. Damy radę!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w Warszawie

Ewa Zydorek

Sekretarz KK