72. rocznica powstania Polskiego Państwa Podziemnego

W wielu miejscach Polski 27 września br. obyły się uroczystości w związku z rocznicą powstania Polskiego Państwa Podziemnego. W Warszawie uroczystości z udziałem przedstawicieli władz państwowych, miasta i województwa, kombatantów, wojska, harcerzy oraz młodzieży szkolnej odbyły się pod pomnikiem Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej. Nie zabrakło również delegacji NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze.

Po wygłoszeniu przemówień okolicznościowych odczytano Apel Pamięci oraz oddano salwę honorową. Następnie złożono wieńce pod pomnikiem. W imieniu Zarządu Regionu wieniec pod Pomnikiem złożyli Grzegorz Iwanicki, Sekretarz ZRM oraz Ewa Badowska-Wojciechowska, Skarbnik ZRM.

– Dzisiejsza rocznica dotyczy wydarzeń, które nie mogą ulec zapomnieniu. Dziś młodzież ma wiele innych zainteresowań, historią nie interesuje się zbyt szeroko, myśli raczej o przyszłości aniżeli o przeszłości. Myślę jednak, że tego rodzaju uroczyste dni przyczyniają się do wpajania młodzieży wartości pochodzących sprzed dziesięcioleci” – powiedział Edmund Baranowski walczący podczas Powstania Warszawskiego w Zgrupowaniu „Radosław”.

Ponadto w tym dniu w Warszawie odbyło się spotkanie delegacji IPN m.in. z przedstawicielami Światowego Związku Żołnierzy AK i Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego.

Dzień Polskiego Państwa Podziemnego – polskie święto o charakterze państwowym obchodzone 27 września uchwalił Sejm Rzeczpospolitej w 1998r.

27 września 1939 roku powołano Służbę Zwycięstwu Polski, zalążek Polskiego Państwa Podziemnego, wyjątkowej w skali światowej organizacji, w której mimo terroru okupanta funkcjonowały wszystkie ograny państwowe, zarówno cywilne, jak i wojskowe. Działało ono w latach 1939-1945, kierowane z wolnych krajów sojuszniczych przez w pełni legalne władze naczelne: prezydenta, rząd i naczelnego wodza oraz ich krajowe przedstawicielstwa. Polskie Państwo Podziemne wypełniało wszystkie obowiązujące go funkcje: władczą, organizatorską, wojskową i opiekuńczą.