Teraz zostaje nam podążać za nim drogą do świętości

1 maja 2011 r., w Watykanie, w Niedzielę Bożego Miłosierdzia, święto ustanowione przez Jana Pawła II, po raz pierwszy od ponad 1000 lat papież wyniósł na ołtarze swego bezpośredniego poprzednika.
Kilka tysięcy pielgrzymów z „S” uczestniczyło w uroczystościach beatyfikacyjnych Jana Pawła II. Sekcja Krajowa Kolejarzy NSZZ „Solidarność” wraz z Duszpasterstwem Ludzi Pracy Archidiecezji Warszawskiej zorganizowała specjalny pociąg pielgrzymkowy „Popiełuszko”. Pojechało nim do Rzymu około 800 osób z Warszawy i Katowic. Wyjazdy do Rzymu przygotowywały również zarządy regionów oraz sekretariaty branżowe NSZZ „S”. W uroczystościach na Placu św. Piotra wzięli udział przedstawiciele mazowieckiej „Solidarności”. Nie zbrakło wśród nich reprezentacja Solidarności Służby Zdrowia z Przewodniczącą Marią Ochman na czele.

– W naszej modlitwie podczas uroczystości polecać będziemy naszą Ojczyznę, wszystkich którzy w Kraju i na całym świecie przeżywać będą wyniesienie Jana Pawła Wielkiego do Chwały Ołtarzy. Niech Błogosławieni Patroni Solidarności – Jan Paweł II i Ks. Jerzy Popiełuszko wspierają naszą Ojczyznę i Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”. – powiedziała Maria Ochman przed wyjazdem do Rzymu.

Związkowcy pojechali do Watykanu, aby oddać cześć błogosławionemu Janowi Pawłowi II.  Oto niektóre z refleksji obecnych na Placu św. Piotra w ten historyczny dzień:

– Jechaliśmy do Rzymu, aby podziękować za pontyfikat Jana Pawła II, bez którego związek by nie powstał i nie przetrwał. To moja trzecia pielgrzymka do Rzymu. Każda to inne przeżycia. Tym razem przede wszystkim z Rzymu wywiozłem ogromną radość.

– Jestem bardzo szczęśliwy, że mogłem uczestniczyć w beatyfikacji. Uroczystości były dla mnie okazją do wielu przemyśleń, zarówno tych związanych z pielgrzymkami do Polski Jana Pawła II, jak i z osobistymi przeżyciami. To był taki swoisty przegląd mojego życia.

– Podczas Mszy św. myślałem o Ojcu Świętym. Zawsze umiał „właściwe rzeczy dać słowo”. Mówi się, że prawdziwy mędrzec potrafi największe prawdy filozoficzne wyjaśnić pięcioletniemu dziecku. On taki był.

– Dziękuję z całego serca za nowego patrona, Naszego Patrona, który może za nami orędować u Boga.

– Teraz nadszedł czas na zastanowienie się nad tym, na ile wskazania Ojca Świętego realizujemy w naszym życiu. Teraz zostaje nam podążać za nim drogą do świętości.

Podczas swojego pontyfikatu Jan Paweł II odbył 102 pielgrzymki zagraniczne, wygłosił 2400 przemówień, udzielił 1020 audiencji generalnych i przyjął w 1350 osobistości politycznych.