Spotkanie z Komisjami Zakładowymi

W dniu 29.04.08r. w Biurze Regionu Mazowsze odbyło się spotkanie Prezydium z Komisjami Zakładowymi działającymi w  przedsiębiorstwach podległych Wojewodzie Mazowieckiemu.

Tematem spotkania była lista przedsiębiorstw przewidzianych do prywatyzacji sporządzona przez Wojewodę  Mazowieckiego. Przewodniczący Regionu Mazowsze poinformował o zamiarach Wojewody zgłoszonych na posiedzeniu Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego dotyczących przekształceń w podległych mu firmach. Przewodniczący poprosił zebranych o informacje na temat sytuacji w ich firmach oraz stanie przygotowań do zapowiadanych przekształceń. W większości firm rozmowy o przekształceniach trwają od wielu lat jednak częste zmiany zarządów powodują brak spójnej polityki w tym zakresie. Ustalono, że w przypadku podejmowania kolejnych działań przez Urząd Wojewody konieczne będą następne spotkania z Komisjami Zakładowymi celem ustalenia wspólnej polityki Regionu Mazowsze wobec pakietów zabezpieczających pracowników w przekształconych przedsiębiorstwach.