Imieniny ks. Jerzego Popiełuszki

„Prawda to zgodność słów z czynami” ks. Jerzy Popiełuszko

„Prawda to zgodność słów z czynami” ks. Jerzy Popiełuszko

Rzesze wiernych zgromadziła Msza św. w kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie, odprawiona z okazji imienin ks. Jerzego Popiełuszki, 23 kwietnia br. Bp Marian Duś, którzy przewodniczył koncelebrze podkreślił, że choć ks. Jerzy nie jest jeszcze wyniesiony do chwały ołtarzy, to możemy uważać go "za piękną Chrystusową latorośl, która zaowocowała i zakwitła miłością do Boga i do pokrzywdzonych ludzi".

Hierarcha postawił ks. Jerzego na równi z patronem dnia, św. Wojciechem.
"Zarówno średniowieczny biskup Wojciech, jak i warszawski kapłan Jerzy umiłowali pełnienie woli Bożej nade wszystko, oparli się pokusie życia w świętym spokoju, bezkompromisowo głosili prawdę Ewangelii. Obydwaj stali się Bożym zasiewem dla wzrostu wiary Kościoła na polskiej ziemi" – powiedział bp Duś.
Każdego roku na Mszę św. w dniu imienin ks. Jerzego przybywają przedstawiciele "Solidarności", duchowieństwa, a także matka kapłana i najbliższa jego rodzina. Tym razem wśród gości byli również przedstawiciele parlamentu oraz samorządowcy.

NSZZ „Solidarność” była reprezentowana przez liczne poczty sztandarowe komisji zakładowych z Mazowsza oraz innych Regionów. Na mszy był obecny Janusz Śniadek, przewodniczący Związku. Zarząd Regionu Mazowsze reprezentowali Andrzej Kropiwnicki, przewodniczący ZRM, Waldemar Dubiński, wiceprzewodniczący ZRM oraz Grzegorz Iwanicki, sekretarz ZRM.