Pikieta pracowników ochrony

5 marca przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów odbędzie się pikieta pracowników ochrony.

DOŁĄCZ DO NAS!

Pracownicy ochrony protestują, ponieważ są jedną z najgorzej wynagradzanych i traktowanych grup zawodowych. Do tego wiele instytucji publicznych korzystających z pracy firm ochrony nie przestrzega standardów ochrony, co więcej przyczynia się do ich obniżenia a także toleruje łamanie praw pracowników.

Branża ochrony w Polsce

W sektorze ochrony zatrudnionych jest ponad 200 tysięcy pracowników odpowiedzialnych za bezpieczeństwo. W samej Warszawie pracuje prawie 26 000 tys. osób. Rynek przeżywa obecnie dynamiczny rozwój, którego efektem będzie dalszy wzrost zatrudnienia oraz profesjonalizacja usług.

Problem społeczny

Pomimo dużej odpowiedzialności za bezpieczeństwo, pracownicy ochrony to jedna z najgorzej opłacanych grup zawodowych w Polsce. Niskie płace (średnio 5, 6 zł brutto), stosowanie umów zlecenie zamiast umów o pracę, praca po 300- 500 godzin w miesiącu to najważniejsze problemy, z którymi borykają się pracownicy tego sektora. Tymczasem to pracownicy ochrony mają pierwszy kontakt z sytuacją kryzysową i to oni mogą najwcześniej zareagować. Pożary, włamania, kradzieże, czy nawet ataki terrorystyczne – przed takimi zagrożeniami pracownicy ochrony mają bronić społeczeństwo. Trudno jednak o szybkość i profesjonalizm działania w przypadku pracownika, który pracuje 48 godzinę z rzędu, czy 400-setną godzinę w miesiącu (w takim systemie pracują pracownicy ochrony).

Razem – to działa!

W NSZZ „S” zorganizowało się już 4 tys. pracowników ochrony, którzy chcą w Związku działać na rzecz poprawy warunków pracy i wynagrodzeń. Dzięki wspólnemu działaniu – roznoszeniu petycji, rozdawaniu ulotek i organizowaniu pikiet udało się zwrócić uwagę niektórych banków, że firmy ochrony, z którymi podpisują umowy, łamią prawa pracownicze. Te działania doprowadziły do podpisania z największymi firmami ochrony porozumień (G4S, Securitas, Ekotrade, Solid Security, Impel, Konslanet), które pozwalają organizatorom kontaktować się nowoprzyjętymi pracownikami.

O rażących przypadkach naruszania prawa zostały poinformowane również instytucje publiczne. Niestety dotychczasowa bierność władz urzędów okazuje się znacznie większa niż komercyjnych zleceniodawców firm ochrony.

Pikieta pracowników ochrony przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów ma zwrócić uwagę rządzących, że publiczne instytucje korzystając z usług firm ochrony przyczyniają się do obniżenia standardów bezpieczeństwa i łamania praw pracowników.

5 marca, godz. 13.00, Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, Aleje Ujazdowskie 1/3

DOŁĄCZ DO NAS!