Pielgrzymka Ludzi Pracy

Duszpasterz Ludzi Pracy, abp Tadeusz Gocłowski zaprasza na 25. Pielgrzymkę Ludzi Pracy.

ZAPROSZENIE

Do Ludzi Pracy na XXV Ogólnopolską Pielgrzymka na Jasną Górę w dniach 15 i 16 września 2007 r.

Drodzy Siostry i Bracia!

Ludzie Pracy w całej Polsce!

Drodzy Duszpasterze Ludzi Pracy!

To już dwudziesta piąta pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Były różne okoliczności, które towarzyszyły naszemu pielgrzymowaniu. Pierwszej i Drugiej Pielgrzymce przewodniczył Sługa Boży Ks. Jerzy Popiełuszko. Gdy padł zamęczony przez oprawców komunistycznych ruch pielgrzymkowy jeszcze się spotęgował. Ksiądz Jerzy wspierał nas z nieba. Pielgrzymka wrześniowa stawała się głównym wydarzeniem podczas którego Ludzie Pracy, zwłaszcza skupieni pod sztandarami "Solidarności" mieli jedyną okazję by zamanifestować swą jedność i determinację w walce o wolność Ojczyzny, godność człowieka pracy i prawa pracownicze. Wiedzieli to ówcześni przywódcy i protestowali przeciw tym pielgrzymkom, a nas to mobilizowało do jeszcze większej stanowczości. Nigdy jednak ta pielgrzymka nie traciła charakteru religijnego i przybywaliśmy na Jasną Górę do Maryi Matki Miłości i Sprawiedliwości Społecznej -Królowej Polski.

Po odzyskaniu wolności Państwa nasze pielgrzymowanie nabierało nowych motywacji, bo prawa pracownicze, a nade wszystko prawo do godnej pracy było zawsze nam bliskie. Towarzyszyły nam wspomnienia dramatycznych wydarzeń, o których nigdy nie wolno nam zapomnieć. Modliliśmy się za tych, którzy ginęli na Wybrzeżu, którym odebrano życie w Poznaniu i w Radomiu, których rozstrzelano w kopalni Wujek, a w tym roku w XXV rocznicę komunistycznej zbrodni pragniemy wspomnieć robotników Zagłębia Lubińskiego.

ZAPROSZENIE

Drodzy Siostry i Bracia!

Ludzie Pracy w całej Polsce!

Drodzy Duszpasterze Ludzi Pracy!

Przez wiele lat przewodniczył naszej pielgrzymce Ksiądz Kardynał Henryk Gulbinowicz – długoletni duszpasterz Ludzi Pracy, Organizator Kongresu Ludzi Pracy we Wrocławiu. Będzie z nami i w tym roku w czasie XXV-tej Pielgrzymki. Słowo Boże wygłosi Biskup Legnicki, pasterz tej części piastowskiej ziemi na której przed 25-ciu laty w Lubinie ginęli z rąk komunistów nasi bracia walczący pod Sztandarami "Solidarności" o godność człowieka.

Naród pielgrzymuje na Jasną Górę w różnych intencjach. Jesteśmy z tego dumni przed światem, który coraz bardziej zapomina o Bogu. Ale pielgrzymka Ludzi Pracy jest czymś wyjątkowym w skali światowej. W każdym roku mamy nowe intencje, bo bogata i niekiedy trudna jest codzienna rzeczywistość, W tym roku modlić się będziemy o prawo do godnej pracy, o godne wynagrodzenie, o czym przypomnieli ostatnio lekarze i pielęgniarki, ale również o więź z wła­snym narodem młodych Polaków, którym powinniśmy zapewnić pracę i godne życie we własnej Ojczyźnie.

Zapraszamy na Jasną Górę osoby odpowiedzialne za gospodarkę kraju, przedsiębiorców i wszystkich Ludzi Pracy. Kochamy Ojczyznę i chcemy jej służyć. Ale Ojczyzna, jak Matka musi zapewnić nam godne życie. To nasza wspól­na sprawa.

Gdańsk, dnia 16 lipca 2007, Abp Tadeusz Gocłowski Metropolita Gdański Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy

PROGRAM XXV Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę

15 i 16 września 2007 r.

15 września 2006 r. – sobota

Godz. 15.00 – Otwarcie punktu informacyjnego na Jasnej Górze. Obsługują Duszpasterze Ludzi Pracy z Archidiecezji Częstochowskiej. Pielgrzymi noclegi zamawiają indywidualnie.

Godz. 19.00 – Msza święta na Szczycie. Odprawia i homilię wygłosi Ks. Biskup Stefan Cichy – Biskup Legnicki. Powitanie przed Mszą św. – Ojcowie Paulini.

Po Mszy św. – Apel Jasnogórski w Cudownej Kaplicy – Metropolita Gdański

Po Apelu – Droga Krzyżowa na Wałach. Przewodniczy: Duszpasterz Diecezji Legnickiej. Rozważania prowadzą przy poszczególnych stacjach przedstawiciele Duszpasterstwa Ludzi Pracy z Zagłębia Lubińskiego. Rozważania trwają nie dłużej niż 3 minuty przy każdej Stacji.

16 września 2007 r. – niedziela

Godz. 24.00 – Msza święta w Bazylice. Celebrują pod przewodnictwem Ks. Prałata Witolda Andrzejewskiego Duszpasterze Ludzi Pracy. Ksiądz Prałat wygłosi również kazanie.

Godz. 1.00 – 5.00 – Czuwanie przed Cudownym Obrazem Matki Bożej

Godz. 9.30 Wykład ze Szczytu Jasnogórskiego, który wygłosi Pan Prof. Mieczysław Janowski, eurodeputowany. Temat: "Historyczna rola Pielgrzymki Ludzi Pracy na tle procesu przemian".

Godz.11.00 – UROCZYSTA SUMA – koncelebrują Duszpasterze Ludzi Pracy. Przewodniczy Kardynał Henryk Gulbinowicz. Homilia; Biskup Stefan Cichy z Legnicy.