Związkowcy żądają odwołania Prezesa

Organizacje związkowe działające w Spółkach Polskiego Holdingu Farmaceutycznego S.A. (Polfa Warszawa, Pabianice, Tarchomin) domagają się niezwłocznego odwołania z Zarządu PHF S.A. Prezesa Pana Jerzego Milewicza. Pismo w tej sprawie związkowcy złożyli już na ręce Wojciecha Jasińskiego Ministra Skarbu Państwa.

12 stycznia br. rada nadzorcza PHF odrzuciła plan działania holdingu, na którym miała się opierać strategia Spółki na kolejne lata. O odrzuceniu planu zdecydowały głosy przedstawicieli Skarbu Państwa, którzy mają przewagę w radzie. Przeciw głosowały też związki zawodowe.

Działania Zarządu PHF S.A. spowodowały, że załogi trzech spółek farmaceutycznych czują się zagrożone likwidacją ich firm i miejsc pracy.

W piśmie skierowanym przez związki do Ministra Jasińskiego czytamy m. in.: ?Niestety znowu mamy kolejnego prezesa holdingu, który pobiera wynagrodzenie i inne apanaże nie wykonując żadnych działań w zakresie zarządzania holdingiem, a wręcz przeciwnie, mamy podejrzenie, że jest to osoba, która działa na zlecenie prywatnego lobby farmaceutycznego któremu nie podoba się utworzenie i działalność polskiej koroporacji produkującej tanie leki dla obywateli i będącej własnością Skarbu Państwa?.

Związkowcy przytaczają fakty, które zmusiły ich do wystąpienia z żądaniem odwołania Prezesa Holdingu:

– brak pomocy holdingu w procesie rejestracji i wprowadzenia na listę leków refundowanych nowych preparatów produkowanych przez Spółki,

– blokowanie i narażanie na straty akcjonariuszy w zakresie inwestycji w produkcję nowych preparatów onkologicznych,

– brak jakiejkolwiek polityki korporacyjnej, działania pozorne w zarządzaniu spółką holdingową.

Wobec szerokiego spektrum zarzutów skierowanych pod adresem Prezesa oraz w związku z innymi sprawami dotyczącymi funkcjonowania holdingu (brak średnio i długookresowego biznes planu) związkowcy zwrócili się również do Ministra z prośbą o spotkanie, na którym chcą zgłosić projekt konsolidacyjny spółek.

Jednocześnie organizacje związkowe zapowiedziały, że jeżeli do dnia 8 lutego Prezes Milewski nie zostanie odwołany, zostaną podjęte wszelkie działania w celu zabezpieczenia praw i interesów pracowników spółek. Jednym z nich jest przewidywana na dzień 9 lutego 2007 r. pikieta stacjonarna przed Ministerstwem Skarbu Państwa.