Stanowisko Rady Krajowej Sekcji Służby Zdrowia

ws. wzrostu wynagrodzeń pracowników służby zdrowia

Rada KSSZ stawiała zawsze wśród priorytetów swoich działań zapewnienie godziwych warunków pracy i wynagrodzenia pracowników służby zdrowia.
Był to jeden z powodów, dla których poparliśmy …

ws. wzrostu wynagrodzeń pracowników służby zdrowia

Był to jeden z powodów, dla których poparliśmy wprowadzenie w Polsce systemu ubezpieczeń zdrowotnych. Jak wiadomo, błędy w reformowaniu systemu, jego upolitycznienie i przede wszystkim zbyt niskie nakłady finansowe, nie tylko nie przyniosły oczekiwanego wzrostu płac, ale odczuwalnie pogorszyły status materialny i społeczny pracowników medycznych w Polsce. Skutkiem wieloletnich zaniedbań i szukania oszczędności na pracownikach jest dziś coraz powszechniejsze zjawisko migracji zarobkowej lekarzy i pielęgniarek i odczuwalny brak w szpitalach, zwłaszcza średniego personelu medycznego. Zapewnienia poprawy sytuacji materialnej pracowników służby zdrowia, składane przez kolejne rządy pozostawiały obietnicami wyborczymi i nie doczekały się realizacji.
Taki stan rzeczy doprowadził do napięć społecznych i uchwalenia przez Sejm słynnej Ustawy 203, która przyniosła zyski głównie sądom i komornikom, a problem systematycznego wzrostu płac nadal pozostał nie uregulowany.
Rada KSSZ wobec pojawiających się ponownie żądań płacowych ? tym razem zainicjowanych przez Środowiska Lekarskie- stwierdza, iż w pełnej rozciągłości popiera postulat wzrostu płac dla wszystkich grup zawodowych w ochronie zdrowia, i uznaje za konieczne niezwłoczne rozpoczęcie rozmów z Rządem Rzeczpospolitej Polskiej na temat wypracowania systemowego rozwiązania umożliwiającego podwyżki wynagrodzeń.
Krajowa Sekcja Służby Zdrowia postanawia skorzystać z prawa, jakie daje Ustawa o Trójstronnej Komisji ds. Społeczno ? Gospodarczych reprezentatywnym organizacjom związkowym, zaznaczając przy tym, iż problem wzrostu płac powinien zostać przyjęty za priorytet dla wszystkich partnerów społecznych. W przeciwnym razie, ostrzegamy, że znów zagrozi nam uchwalenie złego prawa, które powstaje zawsze w atmosferze niepokojów społecznych.
Oczekujemy, iż przyłączą się do nas inne Ogólnopolskie Związki Zawodowe, reprezentatywne w rozumieniu Ustawy o TKds. SG ? OPZZ i Forum Związków Zawodowych. Liczymy, iż wspólnie uda nam się przekonać Rząd RP, że nie wolno dłużej lekceważyć oczekiwań naszego środowiska.

Przewodnicząca Krajowej Służby Zdrowia
NSZZ ?Solidarność?