Dzień Papieża Jana Pawła II oraz Dzień Wolności i Solidarności

27 lipca br. Sejm uchwalił 16 października – Dniem Papieża Jana Pawła II, a 31 sierpnia ? Dniem Wolności i Solidarności.

W uzasadnieniu senackiego projektu ustawy o ustanowieniu 16 października Dniem Papieża Jana Pawła II czytamy:

??Pontyfikat Jana Pawła II zmienił bieg dziejów świata w każdym jego wymiarze. Ustanowienie takiego święta będzie wyrazem dumy, że tego wielkiego humanistę, człowieka o głębokiej wiedzy i wielkiej kulturze ukształtowała Polska tradycja. Jan Paweł II podejmował inicjatywy ułatwiające rozwiązywanie konfliktów społecznych, politycznych i międzynarodowych. Był człowiekiem pokoju i nadziei. Wskazywał całemu światu i każdej wspólnocie, wszystkim ludziom i każdemu człowiekowi, jak życie czynić bardziej ludzkim. Nauczał nas, jak trwając we własnej wierze, obdarzać szacunkiem i miłością innych.

Ustanowienie dnia 16 października Dniem Papieża Jana Pawła II będzie aktem wdzięczności za jego trud i ofiarność włożoną w odnowę świata. Dla nas Polaków będzie to dzień, w którym w zadumie i refleksji powrócimy do nauk Papieża.?

Dzień Wolności i Solidarności będzie obchodzony, by upamiętnić XXV rocznicę ?historycznego zrywu Polaków do wolności?. Podczas wtorkowej debaty sejmowej nad ustawą posłowie wielokrotnie podkreślali, że gdyby nie wydarzenia w stoczni w sierpniu 1980r., większość krajów dawnego bloku komunistycznego nie wyzwoliłaby się spod tego jarzma.

Obydwa święta nie będą dniami wolnymi od pracy.