Manifestacja przed Sejmem

26.07. br. przed gmachem Sejmu odbędzie się demonstracja zorganizowana przez kilkanaście central związkowych działających w górnictwie.

Protest rozpocznie się o godz. 7.00. Przed godz. 8.00 szefowie central górniczych złożą na ręce marszałka Sejmu stosowną petycję. Organizatorzy manifestacji spodziewają się około 10 tys. uczestników.

Górnicy będą domagali się wprowadzenia pod ostatnie obrady Sejmu tej kadencji obywatelskiego projektu ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Pod przygotowanym przez górników obywatelskim projektem tej ustawy podpisało się 150 tysięcy osób, jednak projekt nie trafił pod głosowanie, mimo, że spełniał wszystkie formalne wymagania. Dokument zakłada przedłużenie do 2008 r. obecnych uprawnień emerytalnych dla osób zatrudnionych w warunkach szczególnych i uciążliwych.

Zawężenie protestu z pięciu do jednego dnia to odpowiedź górniczych central związkowych na apel Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego miasta Stołecznego Warszawy, który obawiał się sparaliżowania stolicy.