Milion dla pracowników Ursusa

Dziś Zarząd Ursus SA przekazał 1000000 złotych na rzecz aktywizacji społecznej i zawodowej byłych pracowników firmy.

Porozumienie zostało podpisane podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Centrum Prasowym przy ulicy Foksal 3/5 (sala B) w Warszawie.

W briefingu udział wzięli: Adam Kwiatkowski, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP, Maciej Małecki, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Andrzej Kierzkowski, Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Ursus w Warszawie, Karol Zarajczyk, Prezes Zarządu Ursus S.A,

Przekazana przez spółkę kwota ma stanowić wsparcie i podziękowanie byłym pracownikom Ursus sp. Z o.o. za zasługi dla polskiego przemysłu motoryzacyjnego oraz wkładu w wypracowanie siły marki Ursus. Pieniądze zostaną rozdysponowane w oparciu o statut fundacji Ursus, przy zaangażowaniu związków zawodowych.

Dobrze, że doszło do dzisiejszego porozumienia. Pracownicy warszawskich zakładów Ursus przyczynili się do rozpowszechniania i udoskonalania marki słynnych polskich ciągników. Mają nieoceniony wkład nie tylko w rozwój Ursusa, ale i całej polskiej motoryzacji – powiedział Andrzej Kierzkowski.

Prezes Ursus S.A. i Przewodniczący „Solidarności” nie ukrywali, że do wypracowania porozumienia w ogromnym stopniu przyczynili się ministrowie Adam Kwiatkowski i Maciej Małecki.

To pierwsze i jedyne w Polsce takie porozumienie strony społecznej i biznesu, który osiągnął sukces i chce się im dzielić. Moja satysfakcja jest tym większa, że jako poseł jeszcze w poprzedniej kadencji Sejmu interweniowałem w sprawie pracowników byłego Ursusa. Niestety wtedy polskie państwo zawiodło. Dzisiejsze porozumienie traktuję jako pozytywny precedens, przełom i nowy rozdział w relacjach biznesu ze stroną społeczną – powiedział Maciej Małecki.

Andrzej Kierzkowski wyraził nadzieję, że pierwsze wypłaty pracownicy otrzymają na Boże Narodzenie.