Spotkanie opłatkowe w Wołominie

16 grudnia br. w Oddziale Wołomin odbyły się uroczystości świąteczne. Spotkanie opłatkowe poprzedziła Msza św. w intencji ofiar stanu wojennego w kościele M.B.K.P. w Wołominie.

Na uroczystość przybyli delegacje z Oddziałów: Biała Podlaska,  Łuków, Mińsk Mazowiecki.

Zaproszenie na spotkanie przyjęli m.in.  Waldemar Dubiński – zastępca przewodniczącego NSZZ „Solidarność” ZRM,  Piotr Uściński – Poseł na Sejm RP, Marzena Małek – Radna Sejmiku Mazowieckiego, Ryszard Madziar – Koordynator Organizacji 100 Rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę oraz Agnieszka Ludwin – Dyrektor Biura Minister Edukacji Narodowej oraz liczni przedstawiciele władz lokalnych i biznesu.

Nabożeństwo poprowadził ksiądz  Jacek Pawlicki – proboszcz parafii pw. Św. Józefa Robotnika w Wołominie. Przepiękną –  patriotyczna homilię wygłosił ks. kapitan Grzegorz Idzik.

W kościele został odczytany list do wołomińskiej „Solidarność” od Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej.

Po Mszy św. zebrani udali się do Sali Bankietowej w Ossowie, gdzie mieli okazję obejrzeć wystawę  o Stanie Wojennym przygotowana przez Stowarzyszenie 13 grudnia oraz spektakl patriotyczny pt. „Przebaczać należy, lecz zapomnieć nigdy”, który przygotowali młodzi artyści z Klubu im. Armii Krajowej przy Szkole Nr. 2 w Radzyminie w Radzyminie.

Na zakończenie, zebrani podzielili się opłatkiem i złożyli sobie życzenia.

– W imieniu gospodarzy dzisiejszego wydarzenia, dziękuję serdecznie wszystkim za obecność i chciałabym pożegnać się życzeniami „Żeby Polska była Polską”. Właśnie tego życzymy sobie wzajemnie. Życzmy sobie również, byśmy mogli znów spotkać się za rok w  gronie tych wspaniałych ludzi.  Już dziś przyjmijcie Państwo zaproszenie – powiedział Józef Radzio – przewodniczący Oddziału Wołomin.

Organizatorzy serdecznie dziękują ofiarodawcom, bez których zorganizowanie uroczystości nie byłoby możliwe:

1. Robert Perkowski – Burmistrz Miasta Ząbki (patronat),

2. Grzegorz Dudzik – Burmistrz Miasta Zielonka,

3. Robert Roguski – Burmistrz Miasta Kobyłka (patronat),

4. Krzysztof Chaciński – Burmistrz Miasta Radzymin (patronat),

5. Radosław Korzeniewski – Wójt Gminy Dąbrówka (patronat),

6. Paweł Solis – Prezes P.W.i.K. Wołomin,

7. Bogdan Czerwiński – Prezes „STOL – DOM”,

8. Stefan Świerżewski – Prezes „AR – STOL”

9. Józef Olechowski – Prezes „OLECH”

10. Ryszard Madziar – Koordynator Organizacji 100 Rocznicy Odzyskania Niepodległości”

11. Mirosław Syrówka – Prezes – „Przewozy Autokarowe – Krajowe i Zagraniczne”