Wystawa „Błogosławiony Jerzy Popiełuszko Kapłan i Męczennik” we wsi Zakręt

W dniu 14 stycznia 2018 roku we wsi Zakręt podczas uroczystej Mszy Świętej w intencji bł. ks. Jerzego Popiełuszki koncelebrowanej przez Ks. Michała Kotowskiego – duszpasterza ludzi pracy Archidiecezji Warszawskiej, księdza proboszcza Tadeusza Firysiuka  w Kościele parafialnym pw. św. Pawła Apostoła nastąpiło otwarcie wystawy „Błogosławiony Jerzy Popiełuszko Kapłan i Męczennik”. Kazanie wygłoszone przez Ks. Czesława Banaszkiewicza z parafii św. St. Kostki zrobiło ogromne wrażenie na wiernych. Ksiądz kanonik przez wiele lat był przyjacielem bł. ks. Jerzego Popiełuszki i opowiadał fakty z jego życia podkreślając wielkie oddanie dla kościoła, Polski oraz wszystkich ludzi pracy.

Wystawę przygotowała Małgorzata Szelest we współpracy z Zarządem NSZZ Solidarność Region Mazowsze. Tablice ukazujące historię życia, męczeństwa oraz pamięć o bł. Patronie „Solidarności” zostały wykonane przez KK NSZZ „Solidarność”. Gospodarzem aktualnego miejsca wystawy jest Proboszcz parafii ks. kan. Tadeusz Zenon Firysiuk , który znał osobiście ks. Jerzego i pomagał mu w jego działalności. Wydarzenie swoją obecnością uświetnili m.in.: ks. kan. Czesław Banaszkiewicz, Duszpasterz Ludzi Pracy ks. Michał Kotowski, Poseł Ewa Tomaszewska, Przewodniczący ZRM NSZZ „Solidarność” Andrzej Kropiwnicki, Sekretarz ZRM Grzegorz Iwanicki, członkowie ZRM Małgorzata Szelest i Aleksander Piwoński, Teresa Dawidziuk oraz przedstawiciele Oddziałów RM z Białej Podlaskiej, Mińska Mazowieckiego i Łukowa wraz z pocztami sztandarowymi, a także Przewodniczący Rady Miasta Otwock Jarosław Margielski.

Do oglądania ekspozycji zachęcała Małgorzata Szelest mówiąc, że ukazuje ona w skrócie życie i działalność Księdza Jerzego oraz pokazuje jak losy zwykłych ludzi, związanych z historią Polski i wiarą katolicką, ciągle się ze sobą przeplatają.

Wystawę w Kościele Parafialnym pw. św. Pawła Apostoła we wsi zakręt będzie można oglądać do 29 stycznia 2018 r.