Przasnysz walczy o okulistykę!

W związku z wprowadzeniem przez rząd tzw. sieci szpitali, powiatowe placówki w całej Polsce utraciły oddziały specjalistyczne. Rząd pozostawił im tylko oddziały podstawowe. Oddziały specjalistyczne, jak w przypadku przasnyskiego szpitala okulistyka, urologia, psychiatria, rehabilitacja oraz niektóre poradnie znalazły się poza siecią.
W lutym br. władzom powiatu i dyrekcji szpitala udało się zagwarantować kontrakt na urologię. Szpital wygrał konkurs ogłoszony przez Mazowiecki Oddział Narodowego Funduszu Zdrowia i trwają dalsze zabiegi o funkcjonowanie oddziału okulistycznego.
16 marca br. w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się spotkanie z Wojewodą Mazowieckim dotyczące funkcjonowania oddziału okulistyki w przasnyskim szpitalu. O utrzymanie kontraktu, ramię w ramię z dyrekcją szpitala, walczą przedstawiciele „Solidarności” na czele z Krystyna Janowska, przewodnicząca OZ NSZZ „S” w szpitalu i Waldemar Dubiński, zastępca przewodniczącego NSZZ „S” RM.
W spotkaniu uczestniczył również Piotr Boczkowski – przedstawiciel Wojewody w Radzie Społecznej szpitala.
Związkowcy mają nadzieję, że ich argumenty bardzo mocno przemawiają za tym, by przasnyski szpital stabilnie się rozwijał.