XVIII Ogólnopolska Droga Krzyżowa Ludzi Pracy

Blisko 1500 wiernych wzięło udział 23 marca br. w Ogólnopolskiej Drodze Krzyżowej Ludzi Pracy, która już po raz 18 przeszła ulicami warszawskiego Żoliborza. Tegoroczna procesja została zorganizowana przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” oraz proboszcza Parafii św. Stanisława Kostki, kustosza sanktuarium bł. ks. Jerzego Popiełuszki ks. Marcina Brzezińskiego i przyświecało jej hasło „Chrystus solidarny z ludźmi pracy”.

– Praca jest trudnym, męczącym i wymagającym darem. Ale ten dar pozwala nasze życie kształtować w imię godności człowieka, w imię bezpieczeństwa rodzin i dla dobra innych. Jeśli dostrzegamy ten wymiar pracy, jako dar – ten dar otrzymany i ten dar, który my dajemy naszym bliskim czy innym, żyjącym na tej samej ziemi – to wtedy nasza praca zyskuje sens dodatkowy, nie tylko materialny – powiedział ks. Marcin Brzeziński podczas Mszy świętej, która poprzedziła wyruszenie procesji. Duszpasterz ludzi pracy z archidiecezji warszawskiej ks. kanonik Michał Kotowski dodał, że podczas tegorocznej Drogi Krzyżowej „będziemy się modlić o to, by było jak najmniej bezrobocia, o uczciwość pracowników i pracodawców, aby w pracy realizowała się godność człowieka oraz żeby praca zmieniała Polskę i uświęcała ludzi”.

Po zakończeniu Mszy świętej uczestnicy wraz z pocztami sztandarowymi wyruszyli spod grobu błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki ulicami Żoliborza. Czterometrowy krzyż na czele procesji nieśli m.in. hutnicy, strażacy, energetycy, stoczniowcy, górnicy, żołnierze, policjanci, strażnicy miejscy, kolejarzy, nauczyciele, absolwenci wyższych uczelni, pracownicy służby zdrowia, emeryci i renciści oraz przedstawiciele Komisji Krajowej i Regionów NSZZ „Solidarność”. Niesiony krzyż poprzedzali harcerze z pochodniami i górnicza orkiestra z Jaworzna na Górnym Śląsku, a uczestnicy trzymali zapalone lampiony i świece.

Podczas Drogi Krzyżowej modlono się także o szybką kanonizację patrona „Solidarności” błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.