Spotkanie Wielkanocne

28 marca br. w siedzibie Regionu Mazowsze odbyło się spotkanie wielkanocne. Związkowcy z Oddziałów i Organizacji Zakładowych złożyli sobie świąteczne życzenia i podzielili sie symbolicznym jajeczkiem.

Duchową oprawę spotkania poprowadził ks. kanonik Michał Kotowski – duszpasterz ludzi pracy z archidiecezji warszawskiej

– Święta Wielkanocne to są najważniejsze święta chrześcijańskie, święta zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią. Są przeżywane na wiosnę, kiedy budzi się do życia przyroda. Tak samo Jezus Chrystus obudził się w grobie, który był zasłonięty ciężkim kamieniem. A jednak wyszedł z niego. To jest naprawdę rzecz niesamowita! To jest ta dobra nowina, którą kościół głosi od dwóch tysięcy lat. To jest wielki powód do radości.

Zwracając się do zebranych ks. Kotowski, zaznaczył, że „Solidarność” od samego początku swojego istnienia odwołuje się do zasad chrześcijańskich, bo wie, że Chrystus jest solidarny ze światem pracy. – Życzę „Solidarności” siły i odwagi, czerpanej ze zwycięstwa Chrystusa  do sprostania wielu wyzwaniom stającym przed Związkiem. Siły i odwagi do walki o zwycięstwo prawdy i dobra w naszej ojczyźnie – powiedział duchowny.

Życzenia w imieniu Prezydium złożył zebranym Andrzej Kropiwnicki, przewodniczący ZRM.