Święto Dziękczynienia – zaproszenie

W niedzielę, 3 czerwca po raz jedenasty będziemy obchodzić Święto Dziękczynienia, na które już dziś najserdeczniej zapraszam przedstawicieli Środowiska NSZZ „Solidarność”. Po raz kolejny będziemy je z radością celebrować we wnętrzu Świątyni Opatrzności Bożej, którą z pomocą Bożą i dzięki ogromnemu zaangażowaniu rzeszy Darczyńców udało się nam otworzyć 11 listopada 2016 roku, po 225 latach od daty złożenia Stwórcy przez Sejm Czteroletni obietnicy budowy Wotum Narodu za uchwalenie Konstytucji 3 maja.

Tegoroczne Święto Dziękczynienia ma agę ogromną. Wpisuje się bowiem w program obchodów stulecia odzyskania niepodległości, o którą walczyły pokolenia Polaków i odbędzie się pod hasłem: DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ. Wierzę, ze tego dnia Świątynia Opatrzności Bożej – Wotum Narodu połączy wszystkich patriotów, niezależnie od naturalnych w każdym społeczeństwie różnic. Będziemy wspólnie dziękować za wolność Ojczyzny i zawierzać Opatrzności losy Polski, prosząc o Jej pomyślny rozwój, pokój i bezpieczeństwo.

Obchody tegorocznego Święta Dziękczynienia rozpoczną się o godzinie 8.00 pielgrzymką z relikwiami św. siostry Faustyny Kowalskiej, która wyruszy z pl. Marszałka Józefa Piłsudskiego i przejdzie Traktem Królewskim do Świątyni Opatrzności Bożej.

Na ostatnim odcinku pielgrzymki, czyli od parafii św. Antoniego Marii Zaccari (skrzyżowanie ul. Sobieskiego z ul. Nałęczowską) w procesji będą niesione wszystkie relikwie świętych i błogosławionych, które znajdują się w Świątyni Opatrzności Bożej.

O godzinie 12.00 w Świątyni Opatrzności Bożej rozpocznie się dziękczynna Msza święta z udziałem przedstawicieli Episkopatu Polski, zaproszonych gości i pielgrzymów. Koncelebrze będzie przewodniczył prymas Polski, arcybiskup Wojciech Polak, a homilię wygłosi arcybiskup metropolita łódzki Grzegorz Ryś.

Po Mszy świętej rozpoczniemy kolejną edycję festiwalu muzyki chrześcijańskiej „Moc Dobra”. Równocześnie w specjalnie zbudowanym Miasteczku dla Dzieci odbędzie się animowana gra rodzinna. O 15.00 w Godzinie Miłosierdzia odmówimy modlitwę z koronką do Bożego Miłosierdzia. Tradycyjnie też wypuścimy do nieba baloniki „Dziękuję”. Będziemy również uczestniczyli w nabożeństwie czerwcowym, ubogaconym koncertem muzyki uwielbieniowej. Święto Dziękczynienia zakończy się modlitwą za pośrednictwem św. Jana Pawła II. Odmówimy je tradycyjnie o 21.37, w godzinie Jego odejścia do Domu Ojca.

Do obchodów Święta Dziękczynienia zapraszamy przedstawicieli różnych środowisk, które chciałyby podziękować Opatrzności za opiekę w codziennym życiu. W stulecie niepodległości naszej Ojczyzny honorowymi gośćmi w Świątyni Opatrzności Bożej będą m. in. kombatanci, którzy w Jej obronie walczyli i związkowcy z NSZZ „Solidarność”, którego powstanie zainicjowało proces odzyskania przez Polskę suwerenności.

Damy w ten sposób publiczne świadectwo wiary i miłości do Ojczyzny oraz zaszczepimy w młodym pokoleniu, które urodziło się i żyje w wolnej Polsce wdzięczność skierowaną ku Bożej Opatrzności. To dzięki Jej opiece nasza Ojczyzna odzyskała upragnioną wolność.

Kazimierz Kardynał Nycz
Arcybiskup Metropolita Warszawski