Czas nas docenić!

Gdy 19 maja br. warszawiacy korzystali z uroków Nocy Muzeów, ich pracownicy protestowali. Swoją akcją informacyjno-protestacyjną usiłowali zwrócić uwagę na coraz trudniejszą sytuację finansową. Akcja odbyła się pod hasłem: Pracownik Muzeum to nie zabytek, musi jeść. Inicjatorem pikiety na Mazowszu była Sekcja Pracowników Muzeów NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze.

Żądania muzealników nie zmieniają się od lat: domagają się m.in. większych dotacji celowych na działalność placówek, rewaloryzacji wynagrodzeń o 33% netto oraz stałej waloryzacji płac zgodnie ze wzrostem cen i kosztów utrzymania.

– Sytuacja finansowa ponad połowy pracowników Muzeum Archeologicznego jest ciężka. Chodzi o wypłaty, które nie przekraczają 2 tys. zł netto miesięcznie nawet w przypadku ponad 20-letniego stażu pracy. Od kilku lat nie mamy waloryzacji. Ja pracuję 15 lat na stanowisku adiunkta, mam wykształcenie wyższe, zarabiam 2400 zł brutto. Jeżeli sytuacja się nie zmieni, to za kilka lat brakować będzie wykwalifikowanej kadry – wyjaśnia Maciej Mechliński, przewodniczący Sekcji Pracowników Muzeów.

– W Muzeum pracuje 21 lat. Otrzymuję do ręki 2400 zł. Pensje w naszym Muzeum są bardzo zróżnicowane, ale większość pracowników ma wypłaty podobne do mojej. Siatkę płac trzeba zmienić, aby pensje były dopasowane do wykształcenia oraz stażu pracy – mówi Eliza Janiszewska z „Solidarności” w Muzeum na Zamku Królewskim w Warszawie.

– W 2016 roku uzyskaliśmy niewielkie, bo zaledwie 3,5 procentowe podwyżki, które w dwóch transzach Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało niektórym placówkom muzealnym. Ale w skutek nowelizacji ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne pracownicy merytoryczni muzeów utracili prawo do korzystania z przysługujących im praw autorskich w wysokości 50% uzyskanego przychodu. Wprowadzenie tego przepisu zniwelowało z takim trudem uzyskaną waloryzację i w konsekwencji wróciliśmy do pensji netto z okresu sprzed 13 lat – tłumaczy Ewa Frąckowiak, przewodnicząca związku w Muzeum Narodowym.

Sprawy finansowe muzeów komplikuje system organizacyjny. Niektóre placówki podlegają pod Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (np. Muzeum Narodowe), inne pod Marszałka Województwa Mazowieckiego (np. Muzeum Archeologiczne), część pod Prezydenta Miasta (np. Muzeum Powstania Warszawskiego). Są również te, które mają dwóch organizatorów (np. Muzeum Literatury jest współfinansowane przez Ministerstwo i Województwo). – Kiedy zaczynamy upominać sie o podwyżki, to organizatorzy mówią, że nie mają funduszy lub odsyłają do dyrektora mówiąc, że on ma i powinien wydzielić. Kopią nas, jak piłkę – skarży się Maciej Mechliński.

– Owszem w ciągu kilku lat działalności Sekcji Pracowników Muzeów udało się doprowadzić do drobnych posunięć finansowych. Jednak w dalszym ciągu brakuje rozwiązania systemowego. Myślimy o ponadzakładowym układzie zbiorowym pracy – dodaje.

Pracownicy Muzeów jednym głosem mówią, że sytuacja pogarsza się z roku na rok. – Duże nadzieje wiązaliśmy z nową ekipą rządzącą, ale po dwóch latach nic się nie zmieniło. Nie ma pieniędzy, nie ma dialogu – twierdzą.

– Myślę, że nasi pracownicy mogą zastrajkować. Mamy zbyt dużo pracowników, którzy ledwie wiążą koniec z końcem. Poziom desperacji jest wysoki – zaznacza Eliza Janiszewska.

– Będziemy dążyć do spotkania z organizatorami muzeów na Mazowszu. Wysłaliśmy do nich listy z prośbą o spotkanie. Damy im jakiś czas na odpowiedź, bo chcemy móc na następną Noc Muzeów zawiesić plakat: Pracownik Muzeum odżywia się zdrowo i regularnie mówi Maciej Mechliński.

– Natomiast jeżeli władze dalej będą nas ignorować, będziemy musieli zaostrzyć protest. Nie wykluczam strajku muzeów w sezonie turystycznym. Nadszedł czas na to, aby nas docenić! – dodaje przewodniczący Sekcji Pracowników Muzeów NSZZ „Solidarność”.

19 maja br. pikiety odbyły się:

Muzeum Narodowe w Warszawie
Zamek Królewski w Warszawie Muzeum. Rezydencja Królów i Rzeczypospolitej