W hołdzie tym, którzy odważnie przeciwstawili się przemocy

42 lata temu wyraz „Ursus” stał się synonimem oporu, strajku i buntu społecznego. Protest pracowników stał się też przykładem bezpardonowej i brutalnej polityki jaką ekipa Gierka prowadziła z wszelkiego rodzaju opozycją. Komuniści oprócz represji fizycznych takich jak pobicia, aresztowania, wyrzucenia z pracy, zorganizowali masową kampanię propagandową, której celem było zohydzenie i zdyskredytowanie uczestników i organizatorów protestu.

24 czerwca br. w Ursusie obyły się rocznicowe uroczystości Wydarzeń Czerwca 1976. Na obchody przybyli związkowcy między innymi z Płocka, Grudziądza, Radomia, Regionu Mazowsze, liczna grupa kombatantów. Przybyli również przedstawiciele prezydenta, premiera oraz posłowie na Sejm i przedstawiciele władz lokalnych. Honorowy patronat nad uroczystością objął prezydent Andrzej Duda. Obchody rozpoczęły się od okolicznościowej Mszy św. w Kościele św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny. Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości przeszli przed Pomnik Czerwca ’76 w Ursusie, gdzie odbyły się główne obchody obejmujące m.in. wprowadzenie pocztów sztandarowych, przywitanie gości, przemówienia i złożenie kwiatów. Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP Andrzej odczytał list Andrzeja Dudy, Prezydenta RP. – Dzisiaj, w demokratycznej, suwerennej Rzeczypospolitej, w roku obchodów stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości, ze szczególną czcią pochylamy głowy przed uczestnikami Czerwca ‘76. Chylimy czoła przed tymi, którzy 42 lata temu zrywali czerwoną flagę systemu kłamstwa i wyzysku – po to, aby z dumą wciągać na maszt biało-czerwoną flagę wolności – napisał w liście Prezydent RP Andrzej Duda.

– Oddajemy hołd tym, którzy niespełna sześć lat po krwawym stłumieniu protestów na Wybrzeżu odważnie przeciwstawili się przemocy i upomnieli o to, żeby Polska była Polską.
Z szacunkiem przypominamy imiona i nazwiska tych, którzy dołączyli wówczas do długiego szeregu polskich bohaterów walczących o wolną Ojczyznę – zaznaczył Prezydent. – Ideały Czerwca ’76 nie utraciły swej aktualności. Polska wierna swojej tożsamości, solidarna i sprawiedliwa, Rzeczpospolita jako wspólnota, w której nikt potrzebujący nie jest pozostawiony swojemu losowi, a jednocześnie niczyja wolność nie jest skrępowana – to wielki projekt, którego realizacja wciąż trwa. Ufam, że nasze pokolenie nie zawiedzie nadziei, które ożywiały uczestników masowych protestów sprzed 42 lat – napisał Prezydent.
List od Piotra Dudy, przewodniczącego NSZZ „Solidarność” odczytał Bogdan Kubiak, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Piotr Duda napisał, że wydarzenia w Ursusie były wielkim przełomem, „który stał się fundamentem „Solidarności”. Nigdy nie wolno nam o tym zapominać”. Zwracając się do uczestników wydarzeń sprzed 42. lat, Piotr Duda przekazał w imieniu całego Związku wyrazy szacunku i wdzięczności. „Bardzo dużo Wam zawdzięczamy i „Solidarność” nigdy o tym nie zapomni” – napisał. Na zakończenie uroczystości została odsłonięta pamiątkowa tablica.