Odszedł Konrad Goljanek

W wieku 55 lat, po ciężkiej chorobie odszedł do Pana nasz przyjaciel, tancerz-solista Państwowego Zespołu Pieśni i Tańca „Mazowsze”, wieloletni działacz mazowieckiej „Solidarności” Konrad Gojanek.

Konrad był utalentowanym tancerzem. Skończył szkołę baletową oraz Studio Cyrkowe w Julinku. Swoją karierę tancerza solisty rozpoczął w Zespole Pieśni i Tańca Śląsk i kontynuował w PZPiT „Mazowsze”.

Dla Konrada Zespół „Mazowsze był jak druga rodzina. Był żarliwym kontynuatorem dzieła, które stworzyli Tadeusz Sygietyński i Mira Zimińska-Sygietyńska. Jako przewodniczący organizacji związkowej w PZPiTM nie akceptował zakusów „innowatorów” wobec legendarnego Zespołu i jego gigantycznego dorobku, któremu on sam oddał 20 lat życia.

Za niezłomną postawę został bezprawnie wyrzucony z pracy. Ale nadal walczył o dobre imię Zespołu i po zmianie dyrektora został przywrócony do pracy w Mazowszu.

Konrad Goljanek znajdował w swoim napiętym grafiku czas na pracę społeczną. Był aktywnym działaczem mazowieckiej „Solidarności” – przewodniczącym organizacji w Państwowym Zespole Pieśni i Tańca „Mazowsze”, członkiem Zarządu Regionu Mazowsze, przewodniczącym Oddziału Pruszków NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze, delegatem na WZD Regionu Mazowsze oraz na Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”.

Był radnym Gminy Brwinów oraz członkiem Rady miasta Pruszków.

Zapamiętajmy Konrada jako wiecznego optymistę zakochanego w tańcu, który zawsze znajdował czas, aby pomoc potrzebującym.

Wyrazy głębokiego współczucia Rodzinie i bliskim

składa Przewodniczący Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” wraz z Zarządem