74. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego

1 sierpnia 1944 roku o godz. 17 wybuchło Powstanie Warszawskie, które było największą akcją zbrojną podziemia w okupowanej przez Niemców Europie. 1 sierpnia 1944 r. do walki w stolicy przystąpiło ok. 40-50 tys. powstańców. Planowane na kilka dni trwało ponad dwa miesiące.

W czasie walk w Warszawie zginęło ok. 18 tys. powstańców, a 25 tys. zostało rannych. Straty wśród ludności cywilnej były ogromne i wynosiły ok. 180 tys. zabitych. Pozostałych przy życiu mieszkańców Warszawy, ok. 500 tys., wypędzono z miasta, które po powstaniu zostało niemal całkowicie spalone i zburzone.

Jak co roku mazowiecka „Solidarność” uczciła tą niezwykle ważną rocznicę składaniem wieńców w miejscach pamięci na warszawskiej Woli. Andrzej Kropiwnicki, przewodniczący ZRM,  oraz Grzegorz Iwanicki, sekretarz ZRM oddali hołd uczestnikom powstania przed pomnikiem gloria Victis na Wojskowych Powązkach. Przedstawiciele „Solidarności” uczestniczyli również w apelu Poległych pod Pomnikiem Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej.

Po co było Powstanie Warszawskie i czy można było je wygrać – o tym mówił Prezes Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej podczas uroczystości przy pomniku Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej. Profesor Leszek Żukowskim zwracał uwagę między innymi na zasadność powstania.

– Drodzy rodacy, odpowiedzcie sobie sami, czy warto było stawać do powstania warszawskiego; czy jakimś argumentem mogły być tu doświadczenia rozbiorów, niewoli, okupacji, mordów; czy przyszłe pokolenia pamiętałyby jeszcze, że o wolność trzeba walczyć – powiedział.

Podczas uroczystości przed pomnikiem zaciągnięto warty honorowe, a hołd uczestnikom powstania oddały liczne poczty sztandarowe. na zakończenie wieńce złożyli przedstawiciele m.in. władz państwowych i samorządowych oraz organizacji kombatanckich. Wieniec
w imieniu mazowieckiej „S” złożyli Andrzej Kropiwnicki i Grzegorz Iwanicki.