74. rocznica zdobycia Reduty PWPW

W dniu 2 sierpnia w siedzibie Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych odbyły się uroczystości związane z obchodami 74. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego i zdobycia przez Powstańców Reduty PWPW.

W obchodach oprócz Powstańców, ich rodzin i przedstawiciele związków kombatanckich, udział wzięli m. in. Paweł Majewski, Sekretarz Stanu w MSWiA, Wojciech Lesiak z Ministerstwa Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych, Tal Ben-Ari Yaalon zastępca Ambasadora Izraela w Polsce oraz Andrzej Kropiwnicki przewodniczący ZRM NSZZ „Solidarność” i Grzegorz Iwanicki sekretarz ZRM.

Tegoroczna uroczystość poświęcona została Helenie i Czesławowi Lechom, pracownikom PWPW, którzy w czasie okupacji niemieckiej ukrywali w swoim mieszkaniu służbowym przy ulicy Rybaki 35 Chanę Bulwę, kilkunastoletnią Żydówkę z Zawichostu. Za swoją odwagę oboje małżonkowie zostali wyróżnieni tytułem „Sprawiedliwy wśród Narodów Świata”: Helena Lech – 13 października 1988 r., poległy w czasie Powstania Czesław Lech – pośmiertnie – 27 lipca 1995 r.

W czasie uroczystości odbyło się wręczenie medalu „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”, przyznanego pośmiertnie Czesławowi Lechowi. Odznaczenie odbierze córka – Krystyna Maria Lech-Czerny.

Podczas uroczystości głos zabrał Juliusz Kulesza, jeden z ostatnich powstańców grupy PWB/17/S.

Modlitwę za zmarłych i żyjących bohaterów Powstania odmówił ksiądz z parafii pod wyzwaniem Nawiedzenia NMP.