Dzień Solidarności i Wolności w Grodzisku Mazowieckim

31 sierpnia br. w Grodzisku Mazowieckim w ramach Grodziskich Obchodów 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości odbyły się uroczystości związane z Dniem Solidarności i Wolności. Z rąk burmistrza Grzegorza Benedykcińskiego oraz przewodniczącej Rady Miejskiej Joanny Wróblewskiej i Starosty Grodziskiego Marka Wieżbickiego odznaczenie „Zasłużony dla gminy” otrzymał Janusz Grudniewski Przewodniczący Rady Oddziału NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze. W czasie uroczystości oddziałowa „Solidarność” wystawiła stoisko, w którym zaprezentowała archiwalne oraz współczesne wydania prasy związkowej i urządzenia poligraficzne, które były wykorzystywane w podziemnej działalności „Solidarności” na tym obszarze.

Uroczystą Mszę świętą w intencji Ojczyzny i gminy celebrował kard. K. Nycz. Towarzyszyli mu liczni duchowni z dekanatów: Grodziskiego i Brwinowskiego. Służbę liturgiczną sprawowali Rycerze Jana Pawła II, a oprawę muzyczną zapewnił chór Cantata.

Na zakończenie wieczoru odbył się koncert „Mazowsze Niepodległej”, w którym udział wzięło stu czterdziestu artystów. Usłyszeć można było pieśni patriotyczne i ludowe, którym towarzyszyły tańce z różnych regionów Polski, wspaniałe stroje oraz niezwykła choreografia.

Zdjęcia z wydarzenia dostępne są również na stronie grodzisknews.pl