Obchody 38 – lecia NSZZ „Solidarność” w Żyrardowie

W dniach 22 – 23 września w Żyrardowie odbyły się obchody upamiętniające 38. rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”. Obchody zostały zorganizowane przez żyrardowską Radę Oddziału NSZZ ,,Solidarność”.

W sobotę kilkuset uczestników wzięło udział w VI Biegu Sierpniowym na dystansie 2 km. Wszyscy uczestnicy otrzymali koszulki , a osoby, które ukończyły bieg uhonorowano pamiątkowymi medalami. W biegu od kilku lat czynnie uczestniczy Sekretarz Zarządu Regionu Mazowsze kol. Grzegorz Iwanicki .
Zwycięzcy w 10 kategoriach otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz puchary, których fundatorami byli:  Poseł na Sejm RP Maciej Małecki, Przewodniczący Regionu Mazowsze NSZZ ” Solidarność” Andrzej Kropiwnicki, Przewodniczący Rady Oddziału w Żyrardowie Bogdan Zieliński, Przewodniczący Komisji Zakładowej PGK Żyrardów Grzegorz Słomiński, Starosta Powiatu Żyrardowskiego Wojciech Szustakiewicz, Prezydent Miasta Żyrardowa Lucjan Chrzanowski, Prezes Stowarzyszenia ” Wspólnota Żyrardowa ” Krystyna Lenarczyk, Prezes Stowarzyszenia ” Zamek” w Sochaczewie Michał Orzeszek, Prezes Firmy EMKA w Żyrardowie Krzysztof Rdest, Właściciel Firmy NADART Wojciech Korabiewski.

Zwycięzcy VI Biegu Solidarności w poszczególnych kategoriach:

1. najmłodszy uczestnik biegu – Jan Kocemba
2. najmłodsza uczestniczka biegu -Zofia Brudzyńskai
3. najszybsza kobieta ze stopniem niepełnosprawności – Anna Lubnicka
4. najszybszy mężczyzna ze stopniem niepełnosprawności -Patryk Leśniewski
5. najstarsza uczestniczka biegu – Anna Lubnicka
6. najstarszy uczestnik biegu – Grzegorz Wójcik
7. najszybsza dziewczyna do lat 14 – Oliwia Woźniak
8. najszybszy chłopiec do lat 14 – Igor Nowakowski
9. najszybsza kobieta – Monika Brudzyńska
10. najszybszy mężczyzna – Łukasz Cendrowski

W niedzielę 23 września br. w kościele pw. św. Karola Boromeusza odprawiona została uroczysta Msza święta za Ojczyznę. Wspaniałą homilię  wygłosił ks.  Proboszcz Stanisław Puchaczewski. Uświetnieniem Mszy było 21 pocztów sztandarowych z żyrardowskich szkół i instytucji oraz z zaprzyjaźnionych Oddziałów Regionu Mazowsze (Region Mazowsze, Oddział Grodzisk Mazowiecki,  Pruszków, Skierniewice, Rawa Mazowiecka, Łowicz, Wołomin, Komisji Fabrycznej Ursusa, Żyrardów) z Przewodniczącymi Oddziałów.
Dalsze uroczystości odbywały się na skwerze „Solidarności” przy Pomniku ,,Droga Polski ku wolnym Narodom”. Bogdan Zieliński, przewodniczący Rady Oddziału NSZZ ,,Solidarność” w Żyrardowie. Przypomniał genezę i dokonania ,,Solidarności” nie tylko w czasach PRL, ale również i w wolnej Polsce. Wiele uwagi poświęcił kształtowaniu się struktur ,,Solidarności” w Żyrardowie oraz ludziom, którzy ten Związek w naszym mieście budowali. ,,Jestem pewien, że każdy kto w tym dziele uczestniczył i kto uczestniczy dziś, ma prawo być z tego dumny – powiedział przewodniczący. – Ale musi pamiętać, że Solidarność jest przed nami, że dalej pozostaje wielkim wyzwaniem i wezwaniem do wspólnego działania. Solidarność była i jest jedna. Niezmiennie i nieprzerwanie był i jest to związek zawodowy”.
Na zakończenie uroczystości zebrani w hołdzie działaczom ,,Solidarności” złożyli kwiaty przy Pomniku ,,Droga Polski ku Wolnym Narodom”.
Po uroczystości związkowcy spotkali się w Sali Balowej Resursy  aby przy kawie i herbacie porozmawiać  i powspominać wydarzenia 1980 roku.

Więcej zdjęć na stronie Życie Żyrardowa