Uroczysta Msza święta z okazji 38. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” oraz w intencji warszawskiej oświaty

30 września br. w Kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu odbyła się uroczysta Msza święta z okazji 38. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” oraz w intencji warszawskiej oświaty.

W uroczystościach udział wzięły poczty sztandarowe z Regionu Mazowsze oraz przedstawiciele Zarządu. Mszy świętej przewodniczył ksiądz kanonik dr Marek Przybylski, a jednym z koncelebransów był przyjaciel księdza Popiełuszki, ksiądz Stanisław Małkowski.W Modlitwie Wiernych udział wzięli przedstawiciele warszawskiej oświatowej „Solidarności”, którzy zwrócili się z prośbą o dobry rok dla nauczycieli, błogosławieństwo ludzi pracy, poszanowanie praw pracowniczych i opiekę oraz znalezienie pracy dla bezrobotnych.
Po zakończeniu Mszy świętej odmówiono Litanię do bł. ks. Jerzego. Przedstawiciele pocztów sztandarowych oraz członkowie związku mogli ucałować relikwię Patrona „Solidarności”. Następnie wszyscy zgromadzeni w asyście pocztów sztandarowych udali się do grobu Błogosławionego, gdzie delegacje złożyły wieńce.
Przedstawiciele Regionu Mazowsze Grzegorz Iwanicki Sekretarz ZRM, Teresa Kowalska – Suchecka Przewodnicząca Oddziału w Łowiczu oraz Mirosław Zbrzezny Przewodniczący Oddziału w Mławie złożyli również wiązanki na grobach ks. Prałata Teofila Boguckiego i księdza Zygmunta Malackiego.