Prezydent podpisał tzw. ustawę podwyżkową dotyczącą pracowników służby zdrowia

Zdaniem prezydenta ustawa rozwiązuje problem zróżnicowania wysokości wynagrodzeń w służbie zdrowia w sposób systemowy. Dotąd bowiem zmiany wynagrodzeń w służbie zdrowia dokonywane były ad hoc i dotyczyły tylko poszczególnych grup osób pracujących w służbie zdrowia, co prowadziło do rozjeżdżania się systemu. Teraz się to zmieni.
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę podpisał dziś ustawę z dnia 13 września 2018 roku o zmianie ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych oraz ustawę o zmianie ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym oraz niektórych innych ustaw.
W czasie przemówienia Prezydent podziękował „S” za udział w pracach nad ustawą.Obecny na uroczystości podpisania Minister Zdrowia Łukasz Szumowski podkreślił, że ustawa zmienia sposób patrzenia na środowisko służby zdrowia w Polsce. Szumowski podkreślił, że w procesie terapii uczestniczą osoby, które nie są np. lekarzami, czy pielęgniarkami. Są to na przykład technicy, inżynierowie, czy panie zajmujące się przyjmowaniem pacjentów. – Ta ustawa mówi, że te osoby też są ważne w tym systemie -powiedział.
Na uroczystości był też przewodniczący „S” Piotr Duda. Podkreślił on, że „S” zrzesza wszystkie grupy zawodowe, dlatego tak zabiegała, aby przyjąć tą ustawę. – Walczyliśmy w osamotnieniu aby dziś ta ważna sprawa, bo dotycząca kwestii sprawiedliwości społecznej została uregulowana.To bardzo ważna ustawa dla wszystkich pracujący w ochronie zdrowia. Dziękuje tym którzy przyczynili się do powstania tej ustawy– powiedział.
Piotr Duda zaznaczył, że ustawa stanowi krok w kierunku w polepszenia sytuacji finansowej pracowników takich jak technicy, którzy wykonują pracę w szpitalach i innych placówkach medycznych.
Dla mnie to systemowa zmiana patrzenia na ochronę zdrowia i na osoby zajmujące się opieką nad pacjentami. Dziękuje pani przewodniczącej Marii Ochman i panu Piotrowi Dudzie, że tak zabiegali o osoby z innych zawodów medycznych. Pamiętajmy, że w procesie terapii pacjenta uczestniczą także osoby, które nie reprezentują zawodów medycznych. Ustawa mówi wyraźnie, że są one równie ważne, co personel medyczny. Bez nich żaden proces leczenia nie byłby możliwy – powiedział minister zdrowia.