Spór zbiorowy w AIRBUS POLAND S.A.

Organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” w AIRBUS POLAND S.A. weszła w spór zbiorowy z pracodawcą z dniem 19.10.2018 r. Powodów tej decyzji jest wiele, począwszy od załamania dialogu społecznego, a kończąc na zdecydowanych żądaniach płacowych. Nawet do 500 zł brutto wzrostu płacy zasadniczej żądają pracownicy zakładów lotniczych działających na warszawskim Okęciu.

Wszystko zaczęło się od braku realizacji części zapisów porozumienia podpisanego pomiędzy pracodawcą i związkami zawodowymi na początku tego roku. Następnie zapadły decyzje kadrowe, które w żaden sposób nie sprzyjają dobrym relacjom z całą strona społeczną i wszystkimi pracownikami. W tej chwili zamiast rozmawiać z zarządem, prowadzimy dyskusje z firmą  zewnętrzną do tego wynajętą. – Firma wydaje duże pieniądze na takie usługi oraz naszym zdaniem niezrozumiałe decyzje kadrowe, które mają bardzo zły wpływ na nastawienie pracowników i wizerunek przedsiębiorstwa – mówi Krzysztof Kacprzak, przewodniczący Solidarności w AIRBUS POLAND S.A. – Od dłuższego czasu widzimy i sygnalizujemy braki wykwalifikowanych pracowników w różnych obszarach. Mamy problemy ze znalezieniem nowych pracowników, którzy będą chcieli związać się z naszą firma na dłużej. Podobna sytuacja jest z zatrzymaniem tych obecnych i doświadczonych. Wszyscy widzimy, że nasza firma traci kompetencje, o czym świadczą duże opóźnienia w kluczowych dla nas kontraktach. Naszym zdaniem tylko zdecydowane ruchy płacowe mogą pomóc zmienić tą sytuację, choć z pewnością to nie jedyny problem obecnie. Niezrozumiałe dla nas są również działania niezgodne z regulaminem ZFŚS przyjętym w naszej firmie. Naszym zdaniem doszło do jego naruszeń i ta sprawą zajmuje się już Państwowej Inspekcji Pracy.

Kolejne istotne kwestie to działania utrudniające działalność związkową i dyskryminujące członków strony społecznej, jakie zostały zgłoszone do wyjaśnienia – zaznacza Rafał Chojecki, wiceprzewodniczący Solidarności w AIRBUS POLAND S.A.

Do tej pory pracownicy już dwa razy wyrazili swoje niezadowolenie, w formie krótkich i zdecydowanych protestów na terenie firmy zorganizowanych przez Solidarność podczas przerwy w pracy. Obecnie zapowiadane są akcje przed budynkiem firmy.