Szkolenie młodych liderów związkowych

We wrześniu tego roku rozpoczęła się kolejna edycja kursu dla młodych liderów związkowych – ETUI European Training for Young Trade union leaders – Session 2018-2019. Kurs rozpoczął się we wrześniu 2018 roku i trwać będzie do czerwca 2019 roku. Poza aktywnościami, które mają odbywać się online, przewidywane są również 3 tygodniowe szkolenia stacjonarne: w Madrycie, Brukseli i Zagrzebiu.
Celem kursu jest rozwój kwalifikacji niezbędnych sprawnemu liderowi związkowemu, w tym m.in. w zakresie prezentacji, zarządzania projektowego, kompetencji przywódczych oraz budowy i zarządzania zespołem składającym się z osób, które mogą pochodzić z jednego, bądź też różnych krajów.
Dzięki współpracy ETUI z brytyjskim TUC, uczestnicy kursu dla młodych liderów związkowych uzyskają akredytację, która potwierdzać będzie, iż zdobyli oni m.in. ww. kwalifikacje.
W dniach 21-26 października br., odbyło się pierwsze szkolenie stacjonarne w centrum Madrytu, w szkole Juliána Besteiro – konfederacyjnym centrum szkoleniowym UGT
– Ogólnego Związku Pracowników. W trakcie tego tygodnia, uczestnicy szkolenia mieli możliwość nie tylko rozwoju swoich kwalifikacji, lecz również poznania kolegów z innych krajów, którzy chętnie dzielili się wiedzą,
a także doświadczeniem na temat pracy związkowej. Członkowie kursu w ramach nauki krytycznego myślenia, przeanalizowali Deklarację Rzymską, przyjętą na konferencji ETUC
w Rzymie w 2017 roku i zgłosili uwagi do przyjętego tekstu.
Organizatorzy dostarczyli uczestnikom niezapomnianych wrażeń organizując spotkanie z wybitnymi ludźmi, do których z pewnością można zaliczyć Eduardo Saborido Galána
i Antóna Saracíbara, którzy narażali swoje życie w walce o prawa pracowników.
Całość kursu zbudowana jest z segmentów, które logicznie się przenikają i pozwalają jego uczestnikom na sprawny rozwój swoich kompetencji, budowanie międzynarodowych relacji oraz aktywne poznawanie kraju, w którym
stacjonarny trening się odbywa. Kurs ten z pewnością ma pozytywny wpływ na każdego uczestnika
i korzystnie wpłynie na jego dalsze osiągnięcia,
a uzyskane znajomości i wspomnienia z pewnością w przyszłości zaprocentują.
tekst i zdjęcia: Mateusz Zakolski