Czy Teatr Wielki zastrajkuje?

Od listopada 2017 roku w Teatrze Wielkim-Opera Narodowa trwa spór zbiorowy. „Solidarność” domaga się m. in. podwyżki wynagrodzeń dla wszystkich pracowników oraz wprowadzenia nowego systemu płac. Dotychczas odbyły się trzy spotkania mediacyjne, które nie przyniosły pozytywnych rezultatów. 13 listopada br. do negocjacji włączyło się Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

W wyniku przeprowadzonych rozmów związkowców z podsekretarz stanu w MKiDN Wandą Zwinogrodzką z udziałem przedstawicieli Kierownictwa MKiDN, protestujący uzyskali zapewnienie pomocy w pozytywnym rozwiązaniu sporu zbiorowego w TW-ON. Po spotkaniu Komisja Zakładowa zwróciła się do Pracodawcy o podjęcie rokowań
w ramach mediacji i ich zakończenia do dnia 23 listopada 2018 roku. W przypadku nie przystąpienia do rokowań we wskazanym terminie Komisja Zakładowa uzna etap mediacji za zakończony i przystąpi do działań zmierzających do przeprowadzenia strajku. Związkowcy jednak w dalszym ciągu ufają, że rozpoczęte rokowania w ramach sporu zbiorowego zakończą się pozytywnym wynikiem dla obydwu Stron sporu.