Jesteśmy związkiem dialogu

4 lutego br. odbyła się ogólnopolska akcja odwiedzin biur poselskich i senatorskich Prawa i Sprawiedliwości i Zjednoczonej Prawicy przez działaczy NSZZ „Solidarność”. To pierwsza z akcji prowadzonej przez Sztab Protestacyjno-Strajkowy NSZZ “Solidarność”, który zawiązał się 11 stycznia br. w Warszawie.

Związkowcy przede wszystkim domagają się nawiązania rzetelnego dialogi z rządem oraz protestują przeciwko niewielkiemu wzrostowi wynagrodzeń w szeroko rozumianej sferze budżetowej.

– Jesteśmy związkiem dialogu, ale ostatnio widzimy, że przegrywamy z organizacjami, które wybierają inne formy nacisku. Wychodzi, że wystarczy iść na L4 lub zablokować autostradę, aby postulaty natychmiast zostały zrealizowane. To nie jest w porządku. Od początku chcemy prowadzić dialog z rządem ponieważ jest on nam bliski. Ale chcemy rozmów zakończonych kompromisowymi rozwiązaniami. Nie jesteśmy organizacją, która tylko żąda nie patrząc na konsekwencje dla kraju i gospodarki – powiedziała Mirosław Miara, członek ZRM, przewodniczący  Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność” na spotkaniu z posłem PiS Pawłem Lisieckim.

5 lutego br. w Warszawie odbędzie się posiedzenie Krajowego Sztabu Protestacyjno-Strajkowego NSZZ „Solidarność”, podczas którego akcja będzie podsumowana i zostaną podjęte decyzje dotyczące dalszych działań protestacyjnych.