Komisja Krajowa podjęła decyzję o kontynuowaniu rozmów z PiS

Obradująca w Gdańsku (26-27.02) Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” podjęła decyzję o kontynuowaniu rozmów z kierownictwem Prawa i Sprawiedliwości oraz Rządem Zjednoczonej Prawicy mających na celu realizację postulatów Solidarności zawartych w stanowisku KK z 11 grudnia 2018 r.

Członkowie Komisji Krajowej przeanalizowali wyniki rozmów, które odbyły się pomiędzy przedstawicielami NSZZ „Solidarność” z kierownictwem PiS. Uznali, że w wielu kwestiach możliwe jest porozumienie i należy te rozmowy kontynuować.

Na spotkaniu z władzami PiS postanowiono powołać dwa zespoły robocze. Jeden pod przewodnictwem premiera Mateusza Morawieckiego, który zaproponuje konkretne rozwiązania dotyczące emerytur, kwoty wolnej od podatku, i innych postulatów. I drugi, pod przewodnictwem ministra Tobiszowskiego, który zajmie się szeroko pojęta kwestia emisji CO2 i wzrostu cen energii.
Komisja Krajowa powołała swoich przedstawicieli do w/w zespołów roboczych, które będą negocjowały konkretne porozumienia. Jednocześnie postanowiła nie zawieszać prac sztabu protestacyjno-strajkowego, który 19 marca oceni przebieg negocjacji i podejmie decyzje o dalszych działaniach.
Związkowcy zaznaczyli, że powiększające się dysproporcje w wynagrodzeniach zatrudnionych w sferze finansów publicznych wręcz wskazują na dyskryminowanie całych grup zatrudnionych w tej sferze.

Zebrani również podjęli Stanowiska ws. pomnika księdza prałata Henryka Jankowskiego. W dokumencie skrytykowano działania władz Gdańsk i wskazano, że pomnik został postawiony społeczny komitet dzięki pieniądzom ofiarodawców i nie jest własnością miasta. Natomiast do władz miasta należy skuteczna ochrona takich miejsc przed politycznymi prowokacjami.