Solidarność w Airbus żąda podwyżki płac

28 lutego br. na dziedzińcu zakładu Airbus Poland SA mimo presji i zastraszania ze strony pracodawcy odbył się dwugodzinny  strajk ostrzegawczy. Organizatorem akcji była Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność”.

Zebrani ubrani w kamizelki z logo Regionu Mazowsze trzymali plakaty z napisami: Chcemy działań nie obietnic; Żądamy podwyżki płac; I tak wygramy – oraz liczne flagi związkowe.

– Dziękuję wszystkim, którzy mieli odwagę uczestniczyć w strajku – powiedział Krzysztof Kacprzak, przewodniczący „Solidarności” w Airbus. – Jesteśmy zmuszeni w ten sposób wyrazić nasze niezadowolenie i determinację, ponieważ mimo trwania sporu zbiorowego Zarząd nie podejmuje z nami żadnych rozmów – dodał.

Główny postulat pracowników, to żądanie wzrostu płac dla wszystkich pracowników w zależności od stażu pracy.

Strajk swoją obecnością wsparł Grzegorz Iwanicki, sekretarz ZRM. Zapewnił zebranych, że jeżeli zajdzie taka potrzeba, cała „Solidarność” przyjedzie z pomocą pracowników Airbus Poland SA. Dodał, że Zarząd Regionu już okazuje załodze Airbus niezbędną pomoc prawną i organizacyjną.