Katyń. 5 marca – Dzień Pamięci

5 marca br. w Sali Kolumnowej Sejmu odbyła się  konferencja „Katyń. 5 marca – Dzień Pamięci”. Zorganizowano ją w 79. rocznicę decyzji Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego o rozstrzelaniu polskich jeńców wojennych. Była to XVI konferencja dla młodzieży, którą organizują warszawska „Solidarność” oświatowa oraz Fundacja „Golgota Wschodu”. Prelegentami na konferencji byli:

dr Witold Wasilewski z wykładem „O Zbrodni Katyńskiej”,

prof. Grzegorz Jędrejek z wykładem  „Zbrodnia Katyńska w świetle prawa”,

dr Tomasz Żukowski z wykładem „Czy można zapomnieć o Katyniu?”

Po części oficjalnej został przedstawiony program słowno-muzyczny pt. „Katyń.  – Pamiętamy!”, którego treść przygotowano w oparciu o listy jeńców katyńskich i ich rodzin odnalezione w mundurach w czasie pierwszej ekshumacji w 1943 roku. Poezję recytowali uczniowie XXVIII LO im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie.

Na zakończenie konferencji Halina Kurpińska, organizator i prowadząca konferencji z delegacją uczniów złożyli kwiaty pod deską upamiętniającą ofiary katastrofy smoleńskiej 10 kwietnia 2010 roku.